Nestaňte sa outsiderom - zapadnite do tímu!

trenkwaldertrenkwalder

Každý z nás sa niekoľkokrát za život stane nováčikom vo firme. Súčasný trend je taký, že mladšie generácie a obyvatelia veľkých miest sú viac zvyknutí na častejšiu zmenu zamestnania. Táto situácia je náročnejšia častokrát pre ľudí, ktorí pracovali u jedného zamestnávateľa 5 a viac rokov. Špecifickou skupinou sú absolventi, ktorým často chýba poznanie reálneho pracovného prostredia. Jedno však majú všetci spoločné – nový / ďalší začiatok. Čo to vlastne znamená?

Nové zamestnanie je vždy výzvou, príležitosťou a tak trochu aj otáznikom. Okolnosti nástupu sú rôzne – niektorí z nás menia prácu zo dňa na deň, iní majú k dispozícii pár týždňov voľna a ďalší sa zamestnajú po niekoľkých mesiacoch čakania pri dnešnom priemernom 14-mesačnom trvaní nezamestnanosti.

 

Ako nový človek musíte pri nástupe do novej práce počítať so spýtavými pohľadmi kolegov (je to normálny jav a stretnete sa s ním všade), sú zvedaví, čo sa z vás vykľuje – ťahúň tímu? Čierna ovca? Donášač? Konkurencia? Alebo ďalšia skvelá a prínosná osoba ? Takisto vzbudzujete zvedavosť a sú na vás kladené očakávania od nadriadených, ktorí čakajú na to, aký výkon budete podávať, aké nápady budete prinášať či aké sumy pre firmu zarobíte. V neposlednom rade na pleciach nadriadených zostáva adaptácia nováčikov a ich integrácia do tímu. Či už sa tomuto procesu venujú priamo alebo ho zveria inej osobe. To, ako sa budete cítiť a ako zapadnete však sčasti závisí aj na charaktere spoločnosti a jej firemnej kultúre. Na tom, ako majú nastavený adaptačný proces a či vôbec. Toto však vy ovplyvniť nemôžete, snáď neskôr, keď už budete zapracovaní.

 

Čo teda môžete spraviť vy?

Pred samotným prvým dňom sa snažte dobre vyspať a naladiť sa na ráno s úsmevom. Nervozita nie je namieste, čaká vás pravdepodobne len veľa administratívy – podpisovania, prideľovania pomôcok pre prácu, zoznamovanie s priestormi, prípadne vstupnými heslami a podobne. Každá firma má svoje špecifiká. Na vás v prvý deň väčšinou nie sú kladené očakávania – hlavne buďte dobre naladení.

 

Po prvom dni už je iniciatíva aj na vašej strane, čo teda máte robiť? Zoznámiť sa s pracovnými úlohami a očakávaniami a prejavovať pritom úprimný záujem a primeraný entuziazmus. Nikoho neočaríte ak sa budete mračiť a bez úsmevu a energie sucho pritakávať.

 

Zoznamujte sa aj so svojimi kolegami - z toho, že ich mená zabudnete bezprostredne po zoznámení si nerobte ťažkú hlavu – postupne si ich zapamätáte a povedzme si na rovinu – nie vždy potrebujeme poznať všetkých. Ak však patríte medzi puntičkárov, pomôžte si firemným (ak je vytvorený) intranetom, na ktorom bývajú uverejnené aj fotografie zamestnancov.

 

V ďalších dňoch postupne zisťujte, ktorí kolegovia sú pre vás dôležití pre vykonávanie úloh. Pýtajte sa na ich prácu, senioritu, skúsenosti a odporúčania. Určite sa však opýtajte aj aké majú očakávania od vás a k čomu je potrebná vaša vzájomná spolupráca a komunikácia, ktoré úlohy máte spoločné, akou formou a ako často budete komunikovať. Buďte v tomto iniciatívni (primerane), opäť to bude vypovedať o prirodzenom záujme, ktorý máte. Nikdy nezostaňte len pri téme práca a pri neformálnych príležitostiach (ideálnym príkladom je obed) plynulo prechádzajte na polopracovné témy (do súkromia sa nestarajte, skôr počkajte na signál od kolegu/ov alebo na priamu otázku od nich na vaše súkromie). V začiatkoch nebuďte aktívni a zvedaví príliš, nech vás nie je všade veľa. A predovšetkým buďte taktní.

 

Počas prvých týždňov sa snažte mať oči otvorené a vnímajte atmosféru a zvyklosti v spoločnosti. Či je zaužívané tykanie, či je vo zvyku kedykoľvek prerušiť ostatných otázkou alebo sa skôr odporúča počkať kým budete vyzvaní. Všade sú pravidlá iné a čím skôr sa s nimi zoznámite, tým lepšie pre vás. Kým sa zoznámite so všetkými zvyklosťami, spravidla prejde dobrých pár týždňov – v princípe obdobie skúšobnej lehoty – a záleží aj na vás, do akej miery ich v tomto čase spoznáte.

 

Toto úvodné kolo určite nezľahčujte – môže vás aj vášho zamestnávateľa utvrdiť v tom, že ste obaja učinili správne rozhodnutie.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy