Vyhnite sa stresu v práci

trenkwaldertrenkwalder

Potia sa vám dlane, trasie sa vám hlas, neviete sa na nič koncentrovať, cítite sa neistý tým čo robíte alebo máte pocit, že sa celý svet na vás rúti? Ak áno, tento článok je určený práve vám.

Mohlo by sa zdať, že popisujeme typické prejavy lásky. Ale nie je to tak. Hovoríme o strese. Ľudské telo aj lásku považuje za určitú formu stresu. Na rozdiel od lásky však stres v práci prináša so sebou negatívne dôsledky spojené so syndrómom vyhorenia, zdravotnými alebo psychickými problémami. Ako sa teda brániť pred stresom?

 

Pred stresom neutečiete! Naučte sa ho preto zvládať a predchádzať mu.

Existujú len dva účinné spôsoby ako sa brániť pred stresom. Prvý spôsob je vyhýbať sa stresovým situáciám, teda situáciám, ktoré nám stres spôsobujú. Druhým spôsobom je vycvičenie vlastného tela ako reagovať na tieto situácie. Stres je definovaný ako nešpecifická obranná reakcia organizmu, ktorá je objektívne zistiteľná podľa chemických a fyziologických prejavov tela. A rovnako ako v prípade obranných bojových umení, aj v prípade stresu vieme naše telo pravidelným tréningom pripraviť na to aby takéto situácie riešilo s pokojom a rozvážne. Situácií, v ktorých sa naše telo bráni, je veľmi veľa. Miera schopnosti zvládať stres je u každého individuálna a závisí nielen od fyziologických predispozícií, ale aj našej osobnosti. Preto niekto reaguje v rovnakej situácii hysterickým krikom a niekto s chladnou hlavou rieši príčinu. Je to individuálne tak, ako strach z výšok – niekto sa ich bojí a iný zas pracuje ako čistič okien na mrakodrapoch.

 

Odkiaľ pracovný stres pochádza, tam ho treba aj riešiť.

Najčastejšími zdrojmi stresu na pracovisku býva šéf, kolektív, medziľudské vzťahy, samotná inštitúcia, v ktorej pracujeme, množstvo a druh vykonávanej práce alebo termíny.

 

Nástroje na zvládanie stresových situáciu sú odlišné pre každú príčinu stresu. V prípade medziľudských vzťahov sa na odstránenie stresových situácií využívajú rôzne teambuildingové aktivity zamerané na lepšie spoznanie jednotlivých pracovníkov a na vytvorenie neformálnych väzieb a štruktúr. Stres v medziľudských vzťahoch vyvolávajú hlavne konflikty, preto je vhodné absolvovať aj tréningy na riešenie konfliktov.

 

Ak stresové situácie vyvoláva šéf, ktorý by práve mal byť katalyzátorom stresu na pracovisku, je potrebné zapracovať na zmene štýlu riadenia, prípadne na zmene organizačnej štruktúry, alebo zmene pracovného miesta.

 

Zdrojom stresu môže byť už spomenutá práca samotná. Ak sa necítite v kancelárii dobre, vadí vám výhľad z okna, prípadne práca v čoraz populárnejších openspace priestoroch, ste v strese už v momente, ako si uvedomíte, že máte ísť do práce. Riešením je napríklad zútulnenie pracovného miesta, dohodnutie si práce prostredníctvom teleworkingu z domáceho prostredia, prípadne dohoda s vedením. Je dokázané, že pätnástim percentám ľudí práca v otvorenej kancelárii absolútne nevyhovuje.

 

Množstvo a druh nami vykonávanej práce je stresorom práve kvôli pocitu preťažovania. Ale v strese môžete byť aj vtedy, keď sa v práci nudíte, lebo máte práce málo. Stres spôsobuje aj pozícia s veľkou zodpovednosťou, nemožnosť kariérneho postupu, či nesplnené pracovné očakávania. Na to aby ste mohli efektívne bojovať proti týmto stresorom, potrebujete poznať sami seba, ale aj svojich kolegov. Sú to totiž vaše očakávania a vaša zodpovednosť, ktoré nezvládajú aktuálny stav pri výkone vašej práce a vy pociťujete pocit. ktorý vašu výkonnosť znižuje.

 

Stres je pre nás však i dobrý.

Sami ste sa už určite stretli s tým, že vo vypätých situáciách naše telo reaguje efektívnejšie. Viete, že keď ste pod stresom, dokážete pracovať intenzívnejšie, kvalitnejšie a aj rýchlejšie. O tento fenomén sa stará tzv. pozitívny stres, odborne označovaný ako eustres. Eustres je mobilizujúca miera napätia. Teda fáza, kedy naše telo podáva vyšší výkon v snahe zvládnuť stresovú situáciu. Pozitívnemu stresu však predchádza stres negatívny, tzv. distres. Pokiaľ je človek dlhodobo vystavený negatívnemu stresu, prepadá pocitu neistoty, nedôvere vo vlastné schopnosti.

 

Dlhodobé vystavovanie sa negatívnemu stresu môže viesť ku kardiovaskulárnym chorobám a infarktu. Urobte preto niečo pre svoje zdravie a dnešný deň venujte tomu, aby ste zistili, čo vás v práci stresuje. Ak tieto stresory poznať nebudete, nebudete vedieť, ako na tieto situácie telo a ducha pripraviť. A keď už sa stres objaví, skúste sa aspoň zo štyridsiatich percent riadiť heslom „Keď nejde o život, ide o ...“ – po čase zistíte, že to naozaj pomáha :-) .

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy