Nepremeškajte novoročnú šancu!

trenkwaldertrenkwalder

Aj vy patríte medzi tých štastlivcov, ktorí prežili pokojné sviatky plné ničnerobenia, prejedania sa, rodinných návštev, prípadne lyžovania? Ak ste aj nemali dvojtýždňové voľno, snáď ste si užili aspoň predĺžené víkendy a počas nich nabrali energiu na ďalší rok.

Čo sa týka novoročných predsavzatí, tie už veľmi v móde nie sú. Mnoho z nás čaká na magický prelom rokov a odhodláva sa učiniť dôležité rozhodnutie respektíve životnú zmenu. Zároveň však veľké percento z nás od týchto predsavzatí po krátkom čase upustí. Je svojím spôsobom alibistické odkladať zmenu na Nový rok. Ak chcete prestať fajčiť, začnite na tom pracovať hneď!

 

Dnes sa však skôr chceme venovať novoročným pracovným výzvam – bez ohľadu na to, či máme nadváhu alebo sme fajčiari. Hovoríte si, čo je to za hlúposť? Tak ešte chvíľu počkajte. Čomu ste sa venovali v decembri? Doťahovali ste ostošesť rozpracované úlohy, aby ste stihli termíny alebo naplnili plány? Alebo ste už len nechali doznievať koniec roka s argumentom, že aj tak sa už toho veľa neudeje a do tých Vianoc ešte vydržíte? Či ste zvolili jeden alebo druhý spôsob, sviatkov ste sa dočkali a prekročili ste hrubú čiaru minulého roka. Odhliadnuc od toho, že teraz dochádza k rôznym kvartálnym a celoročným vyhodnocovaniam, ktoré sa vás viac či menej dotknú, v tomto období máte jedinečnú šancu sa zaskvieť – u kolegov aj u šéfa. Ak bol pre vás prvý januárový týždeň štartovací, dnes sa začína naozaj naostro a preto sa pripravte aj vy!

 

Čo sa vlastne deje začiatkom roka? Strategické plánovanie už je za nami, teraz prichádza čas čiastkových cieľov a inovácie nástrojov k ich dosiahnutiu. Bez ohľadu na to, čomu sa v práci venujete, pokúste sa naozaj využiť načerpané zdroje energie. Nemrhajte nimi však zbytočne a svoje kroky si dobre zvážte. Pokiaľ máte nápad a overili ste si jeho reálnosť a efektivitu, tak o ňom hovorte – či sa jedná o výmenu nejakého dodávateľa, zakúpenie nového softvéru alebo oživenie webstránky. Samozrejme, pokiaľ svoje návrhy nebudete komunikovať na správnych miestach a primeranou formou, môže sa stať, že zapadnú prachom alebo sa pod ne podpíše niekto iný a potom zlíže všetku smotanu. Čiže pokiaľ máte dobrý nápad, pozbierajte si argumenty (podľa možnosti nielen vo svojej hlave), nenápadne zistite, či by padol na úrodnú pôdu a odvážte sa prehovoriť. Využite na to povedzme porady alebo osobný rozhovor s vašim nadriadeným alebo inou kompetentnou osobou – a predtým si kľudne potvrďte toto stretnutie mailom ako dôkazový materiál. Neformálne stretnutia - obedy alebo rozhovory v kuchynke pri káve nie sú najvhodnejším prostredím – tu nemáte priamo vyhradený priestor pre seba.

 

Ďalší spôsob ako sa zviditeľniť je troška jednoduchší – ak nepríde žiaden nápad, skúste len robiť to čo doteraz. Predsa len však s istým rozdielom – ukážte okoliu vašu energiu, optimizmus a chuť do práce. Zvýšte svoj novoročný výkon na 120% a uvidíte, že nezostanete nepovšimnutý. Robte si svoju prácu zodpovednejšie ako doteraz a aj keď ste povedzme človek, ktorý nemá rád detaily, skúste sa prekonať a zameriavať sa aj na ne. Iste, môžu sa pritom objaviť situácie, keď sa nebudete cítiť fajn –vtedy sa nadýchnite a pokračujte – získať tým môžete len vy. Urobiť si očko hneď na začiatku môže byť pre vás prínosnejšie ako neskôr – túto šancu už v priebehu roka vôbec nemusíte dostať.

 

Ďalším zdrojom vášho úspechu môže byť odchod niektorých z kolegov – január je mesiacom zmien, v tomto období narastá jednak počet voľných pozícií na trhu ako aj uchádzačov o prácu. Ak sa spomedzi vašich spolupracovníkov niekto rozhodne odísť, chopte sa toho! Ak viete, v čom spočíva náplň jeho práce, a je vám blízka respektíve si na ňu trúfate, kľudne to povedzte nahlas. Vašou výhodou je znalosť prostredia a zaužívaných spôsobov firmy v ktorej pracujete – tieto vedomosti nemá žiaden uchádzač z externého prostredia. Vám sa tým môžu otvoriť dvere na posun v kariére a získanie nových znalostí a skúseností. A ak budete šikovní, v konečnom dôsledku sa to odrazí aj na vašom príjme.

 

Preto bez ohľadu na mimopracovné novoročné záväzky si dajte jeden pracovný: energia, optimizmus a chopenie sa šance!

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy