Naučte sa, kedy a ako povedať v práci „NIE“

trenkwaldertrenkwalder

Ak žijete v presvedčení, že v práci nemôžete odmietnuť úlohy alebo požiadavky zadané od nadriadeného, kolegov či obchodného partnera, mýlite sa. Pre každého zamestnanca je dôležité naučiť sa asertivite a primeranou, akceptovateľnou formou presadzovať aj svoje záujmy. Bez toho, aby ste sa naučili povedať „nie,“ totiž ohrozujete nielen svoje morálne zásady, ale hlavne svoje zdravie a celkovú spokojnosť so svojou prácou. Ako teda na to „NIE“?

Problematika preťažovania zamestnancov je veľmi aktuálna. Hospodárska kríza dala zamestnávateľom hamletovskú otázku: zaťažovať pracovníkov alebo nie? Ak chceli udržať výrobu a isté percento zamestnanosti, museli prepúšťať a zostávajúci pracovníci prebrali prácu tých, ktorí boli prepustení. Takáto kumulácia funkcií bola v uplynulých dvoch rokoch prítomná v mnohých spoločnostiach. Firmy sa v súčasnosti naďalej snažia o to, aby ich zamestnanci podávali viac práce v kratšom čase. Pre vyššiu efektivitu výkonu jednotlivca (a v konečnom dôsledku aj firmy) je dôležité si uvedomiť, že pokiaľ sa nenaučíte hovoriť „nie“, ohrozujete svoje pracovné úspechy a spokojnosť.

 

Ako, kedy a prečo teda povedať v práci „nie“?

Hlavným dôvodom, kedy je potrebné naučiť sa hovoriť „nie“, je strata súkromného života a voľného času. Každý zamestnanec, ktorý trávi v práci viac ako 10 hodín, by si mal položiť otázku, či nie je zamestnávateľom preťažovaný. Hlavne v prípade nových pracovníkov je snaha o rýchly kariérny postup často zamieňaná s naberaním veľkého množstva práce a výmenou voľného času za prácu. Novú prácu, účasť na projekte alebo prebratie práce po kolegovi si treba dôkladne zvážiť. Príliš veľa pracovných aktivít skutočne negatívne ovplyvňuje vašu výkonnosť a aj zhoršuje vašu pozíciu v očiach kolegov, rodiny a aj nadriadeného. Keď je práce priveľa, dostavuje sa mimoriadne nebezpečenstvo v podobe zhoršených výkonov, nedodržiavania termínov až po syndróm vyhorenia. Slovenské porekadlo hovorí, že dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. V práci to platí tiež.

 

Ak ako zamestnanec vysielate k svojmu nadriadenému signál, že ešte stále máte priestor na ďalšiu prácu, on ho rád využije. V dnešnej dobe, keď sa snažíme čoraz viac využívať demokratické formy rozhodovania, majú zamestnanci častokrát právo sa rozhodnúť o prijatí či neprijatí ďalšej pracovnej úlohy. Preto najsprávnejší čas, kedy je potrebné povedať v práci „nie“, je počas plánovania nových projektov. Keď váš nadriadený hľadá nových členov riešiteľského tímu na nový projekt, zodpovedných za jeho plynulý priebeh a úspešnú implementáciu a obráti sa na vás, pokúste sa jeho pozornosť upriamiť na vašu súčasnú prácu. Urobte to ale bez pridaných emócií. Upozornite na fakt, že nová práca môže negatívne ovplyvniť vaše výsledky na existujúcich projektoch na ktorých participujete. Samozrejme, takéto rozhodnutia sa nemusia týkať len projektov, môže sa jednať o akúkoľvek čiastkovú úlohu, ktorá ale výrazným spôsobom prekračuje rámec vašej pracovnej náplne.

 

Predtým ako urobíte kariérne rozhodnutie zamerané na zvýšenie množstva vami vykonávanej práce, požiadajte nadriadeného o viac času na rozmyslenie. Aby pochopil vašu situáciu, argumentujte, že potrebujete porozmýšľať nad tým, ako upraviť svoj pracovný čas a či je vôbec možné upraviť ho tak, aby ste dokázali zvládať ešte ďalšiu prácu a neohrozili týmto rozhodnutím výsledky celej firmy alebo vášho oddelenia.

 

Povedať „NIE“ nie je prejavom vašej slabosti. Naopak, jedná sa o prejav vašej zrelosti a osobnej angažovanosti na práci vo firme. Ako zamestnanec prirodzene musíte mať na zreteli aj svoj osobný život. V momente, keď sa práca a termíny zmenia na nočnú moru, nastal čas zbaviť sa niektorých aktivít, resp. nepriberať si ďalšie. Vaše „nie“ novej práci by ste si však mali vopred skonzultovať so svojimi kolegami. Možno sa v kolektíve nájde niekto, pre koho je ponúkaná práca novou výzvou. Pokiaľ sa takýto kolega nájde, tak pri komunikácii s vašim nadriadeným ohľadne vašej neúčasti na novej úlohe budete mať o silný racionálny argument naviac. V princípe tak budú uspokojené všetky zúčastnené strany.

 

Sami časom uvidíte, že keď nebudete na všetko pritakávať a naučíte sa používať asertívne „nie“, budete mať vymedzený adekvátny priestor pre riešenie pracovných úloh a odchádzať domov spokojnejší.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

Viac o téme: Poradna Trenkwalder Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy