Networking – aký je jeho význam pre Vašu kariéru?

trenkwaldertrenkwalder

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako vlastným pričinením pomôcť svojej kariére a získať lepšiu či zaujímavejšiu prácu? Teraz nemáme na mysli sondovanie po ponukách na pracovných portáloch a registráciu v niekoľkých personálnych agentúrach. Čím si môžete pomôcť oveľa viac je networking, čiže utváranie a pestovanie siete kontaktov. Pritom sa nejedná o kontakty, ktoré sú vytvárané každý deň a spontánne, k začiatkom vytvárania takejto vašej siete mohlo prísť už na základnej škole.

O čo vlastne ide?

Zase nič nové pod slnkom, veď už oddávna je zaužívané pravidlo odovzdávania a získavania informácií medzi známymi. A tak to platí aj dnes na pracovnom trhu. Samozrejme, pozícia sprostredkovateľov práce je opodstatnená, ale v praxi to často funguje úplne inak: mnohé voľné pracovné pozície, ktoré sa vo firmách vytvoria alebo sa preobsadzujú, vôbec nie sú inzerované externými kanálmi a ani personálne agentúry o nich nevedia. Dôvod je veľmi jednoduchý – vďaka „sieťam“ a známostiam sa o takejto možnosti dozvedia ľudia, ktorí majú vnútri firmy „spojku“ - môže sa jednať o zamestnanca z vrcholového manažmentu, ale aj radového pracovníka – dôležité je, že obaja sú nositeľom cennej informácie o voľnom pracovnom mieste. A pokiaľ s jedným z nich poctivo „networkujete“, máte vysokú šancu, že sa o ňom dozviete – ideálne, ak je to niečo pre Vás – ak však nie, môžete túto informáciu posunúť ďalšej osobe, s ktorou „networkujete“. Tento spôsob je už viac menej zaužívaný a osvedčený. Pritom nejde len o pozície z oblasti stredného a vyššieho manažmentu, výnimkou nie sú aj iné. Preto skúste zistiť, čím sa zaoberajú napr. vaši susedia – bližší či vzdialenejší, a či suseda vašej tety nie je náhodou HR riaditeľkou nejakej významnej spoločnosti. A to nie sú výmysly, ale skúsenosti z reálneho života.

 

Ako na to?

„Networkovať“ sa dá aj keď nie ste hlboko spoločensky založení a nezastávate významný status. Všetci predsa máme spolužiakov zo základnej, strednej či vysokej školy. A sme s nimi vo viac alebo menej intenzívnom kontakte. To je prvá oblasť, kde možno začať. Ďalšie sa ponúkajú všade okolo nás – rodina (blízka či vzdialená), priatelia a známi a ich rodiny, priatelia a známi.

Rodičia spolužiakov vašich detí zo škôlok a škôl.

Chodíte cvičiť – vedzte, že okolo vás sa mihne aspoň jeden „zaujímavý“ kontakt, ktorý by mal mať miesto vo vašej networkingovej sieti.

A čo bývalí kolegovia? Tí sú úžasným zdrojom informácií. A existuje ešte viacero zdrojov odkiaľ možno čerpať kontakty – závisia od našich zvyklostí – prečo nenadviazať kontakt aj so spolucestujúcimi, ktorých dennodenne vídame vo vlaku?

Je pravda, že tieto skupiny spoločne tvoria veľký počet osôb a naše mozgové kapacity prirodzene nie sú schopné zaznamenať všetky relevantné informácie o každom jednom „príslušníkovi“ našej individuálnej networkingovej siete. Dnes však máme k dispozícii úžasné nástroje vo virtuálnom prostredí, ktoré nám mnoho zjednodušujú. Snáď neexistuje ľahšia cesta ako si vytvoriť prostredníctvom nich zoznam ľudí, ktorí sú pre nás zaujímaví predovšetkým kvôli informáciám umožňujúcim posun v našej kariére.

Nielen sociálne siete, ale aj mnoho diskusných fór rôzne tematicky zameraných nám umožňuje získavať a odovzdávať informácie. Môžete tu vyjadriť svoje postoje a ukázať svoje vedomosti. Je to ideálne k tomu, aby ste si spravili svoje vlastné PR. A môže sa stať, že ani o tom nebudete vedieť, a už si vás niekto „vygoogli“ a následne osloví s ponukou.

V trende zintenzívňovania virtuálnej komunikácie a priateľstiev si ale uvedomte, že je dôležité sa stretávať aj tvárou v tvár – takýto kontakt je veľmi cenný. Aj keď možno nevynikáte výrečnosťou a najradšej trávite voľný čas osamote alebo v kruhu najbližších, udržiavať osobné kontakty so známymi si zas nevyžaduje toľko námahy. Keď si neviete dať rady s tým ako začať, skúste sviatky – gratulácia k narodeninám a prianie no Nového roka vedia spustiť zaujímavú výmenu informácií a vyústiť k (ne)pravidelným stretnutiam.

Pri takýchto stretnutiach sa nepýtajte priamo na prácu, hlavne o sebe vytvárajte dobrý dojem. Predovšetkým nečakajte, že na prvom stretnutí so spolužiačkou z vysokej školy vám ponúkne prácu. Takéto vzťahy si treba pestovať – primeranou formou – občas si zavolať, pochatovať či zamailovať alebo sa stretnúť na káve.

Držte sa aj ďalšieho pravidla – nemôžete len jednostranne brať, skúste aj dávať . Ak máte informáciu, ktorá môže niekomu získať detailnejšiu predstavu o pracovnom mieste a firme, ktorá ho obsadzuje a uľahčiť mu tak prípravu a priebeh výberového konania, tak mu ju dajte.

 

Networking nie je žiadna veda

Funguje aj v obchode už od nepamäti – princíp je stále rovnaký, len sa zmenila forma. Funguje všade – v menších aj väčších mestách, v súkromnej aj verejnej sfére. Je na každom z nás, či za zapojíme alebo nie. Či budeme pasívne čakať na príležitosť alebo aktívne sondovať pod povrchom. Jedno je isté – ak sa mu budeme venovať, môžeme len získať, stratíme maximálne trocha času - len či by to naozaj bola strata?

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy