Aj vy si nosíte prácu domov na víkend?

poradnaporadna

Týždeň čo týždeň sa v piatok mnoho ľudí presúva z väčších miest, v ktorých pracujú, do svojich domovov. Zároveň existuje pomerne veľká skupina populácie, ktorá si deň čo deň na pleciach prenáša svoj notebook, aby ho opäť večer mohli otvoriť a pokračovať v práci. Nezanedbateľná časť z tejto skupiny si notebook prenáša aj na víkend. Že to pre Vás nie je nič nové. Poďme nad tým zamyslieť.

Prečo sa to vôbec deje? Je potrebné sa nad týmto fenoménom súčasnosti zamyslieť z historického hľadiska. Pracovné návyky sa prirodzene menia podľa meniaceho sa charakteru ekonomiky a našich zamestnávateľov. Ak by sme mali vystihnúť trend dnešnej doby niekoľkými slovami, patrili by tam jednoznačne: „rýchlo, flexibilne, efektívne, resp. s čo najnižšími nákladmi.“ Na takéto ciele sa dnes kladie obrovský dôraz. Pred niekoľkými desiatkami rokov sme na to zvyknutí neboli – každý mal svoje pole pôsobnosti, nikto nevytŕčal z radu a nikam sme sa neponáhľali. Tento fenomén je však už dávno preč a o poslednom desaťročí môžeme hovoriť ako o čase nastavenia diametrálne odlišných požiadaviek na zamestnancov. Čo je samozrejme, v globálnom dôsledku fajn, chvalabohu už nie sme hádzaní do jedného vreca. O to viac sa však hľadí na individuálny prínos, ktorý nie je jednoduché dosiahnuť.

 

Samozrejme, existujú výnimky – tí, ktorí majú talent, originálne nápady a vedia ich produkovať a následne zúžitkovať alebo nechať ich zúžitkovať niekomu inému. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí majú svoje vlastné podnikanie a viacmenej sa takto rozhodli. Ďalej môžeme hovoriť o ľuďoch, ktorí zastávajú významné (nielen) manažérske pozície, ku ktorým prirodzene patrí väčší objem práce, ktorý sa nezmestí do fondu pracovného času. Pre väčšinu takýchto ľudí je normálne pracovať do neskorých hodín či už v kancelárii, obývačke alebo domácej pracovni. Spája sa s tým aj vyššie odmeňovanie, zaujímavé firemné benefity a zvyšovanie životného štandardu. Pri vznikajúcich rodinných rozporoch je to mnohokrát silný argument, ktorý pretláča potrebu tráviť viac času s rodinou. Či už ide o manžela, manželku, mamu alebo otca. Je to však model, ktorý nájdete v mnohých, aj slovenských, domácnostiach a kopíruje vývoj doby, takže možno predpokladať, že tento trend bude pokračovať.

 

Nuž a v neposlednom rade sedačky v kanceláriách, autobusoch, vlakoch či obývačkových súpravách zodiera najpočetnejšia skupina takzvaných kancelárskych myšiek. Tento jav je typický skôr pre väčšie mestá, kde sa prirodzene sústreďujú rôzne medzinárodné business centrá. Dôvody, prečo sa tomu tak deje, sa rôznia. V niektorých firmách si to jednoducho musíte „odmakať,“ kým sa môžete posunúť vyššie na seniorskú, či nazvime si ju ako chceme, pozíciu. S talentom či bez, proces trvá pár rôčkov. A v mnohých firmách to je už zaužívaný štýl práce. V tých „horších prípadoch“ sa ráno zamestnanec „pípne“, cez obed skonzumuje telefonicky objednaný fastfood z bielej umelohmotnej krabičky a večer sa s notebookom v taške „odpípne“. Dnes už je bežné, že sa na pohovore priamo stretávame s otázkou, či sme pripravení na 10hodinovú pracovnú dobu, pretože je to firemný štandard. Nuž a keď sa nepáči, prosím, hľadajte si miesto inde.

 

Dá sa s tým vôbec niečo robit? Nuž, opäť prepodpokladajme, že nemáme talent ani nápad (aj keď podnikateľský nápad sa môže objaviť kedykoľvek, dokonca aj spisovateľom sa možno stať v 50tke). Nie sme ani na vysokej manažérskej či inej pozícii. Takže buď sa k nej dopracovať chceme a v tom prípade sa s jasným cieľom a zaťatými zubami podriadime tomuto mechanizmu. Keďže nemôžu byť na svete len samí manažéri, a niekto si to odpracovať musí a – povedzme si na rovinu – nie všetci máme ambície a predpoklady sa posúvať vyššie – zostaňme teda myškami a tešme sa z toho, že nemáme na pleciach okrem notebooku žiadnu zodpovednosť a oči máme bez tmavých kruhov od pracovných starostí. Je neodškriepiteľné, že práca doma a cez víkendy patrí k dnešnej dobe. To však neznamená, že nemajme oči na stopkách – príležitosť na nás nepočká, musíme ju zbadať!

 

Každopádne však, pokiaľ vám to možnosti dovolia, skúste si všetku agendu vybaviť po večeroch v rámci týždňa – veď niet nič lepšie ako si vychutnať víkend bez práce! S tým súvisí aj heslo, ktorým by ste sa mali riadiť – Nežime preto, aby sme pracovali, ale snažme sa o to, aby práca pre nás bola prostriedkom pre príjemné nažívanie.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy