Môžem dať okamžitú výpoveď?

poradnaporadna

Chcem ukončiť pracovný pomer výpoveďou, nie som spokojná s pracovnými podmienkami. Pracujem ako sestra na dispečingu, v miestnosti 2 krát 1 meter, 8 hodín umelé osvetlenie, vetranie žiadne, horúco, hluk a silný psychický nátlak. Chcem dostať okamžitú výpoveď. Bolia ma oči pri umelom svetle i hlava. Môže to byť argument ,aby som dostala okamžitú výpoveď? Mám ešte 23 dní dovolenky a asi 5 paragrafov. Som invalidná dôchodkyňa, inú prácu v nemocnici pre mňa nemajú. Výpoveďou nebudú nadšení, ako správne postupovať? Mám ponuku inej práce, kde môžem hneď nastúpiť.

Poradňa: Okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca je možné len výnimočne, ak zamestnávateľ mešká s vyplatením mzdy alebo ak zamestnanec podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu alebo aj je bezprostredne ohrozený jeho život a zdravie zamestnanca.

 

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

 

Ak má zamestnanec lekársky posudok z ktorého vyplýva, že vykonávaním pôvodnej práce ohrozuje svoje zdravie, je potrebné ho bezodkladne predložiť zamestnávateľovi. Ak zamestnávateľ zamestnanca nepreradí na inú prácu do 15 dní od predloženia lekárskeho posudku, môže zamestnanec okamžite skončiť pracovný pomer.

 

Ak nie sú dané dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca, zamestnanec môže požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, s čím ale nemusí zamestnávateľ súhlasiť, alebo zamestnanec môže dať výpoveď a jeho pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.

 

03.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Okamžitá výpoveď
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy