Môžem odísť zo zamestnania okamžite?

poradnaporadna

Čo robiť ak som zamestnaná od 17. januára 2011 a dostala som výhodnejšiu pracovnú ponuku? Môžem dať výpoveď (okamžitú)? Zmluvu v terajšom zamestnaní mám na dobu určitú a to do 30. júna 2011.

Poradňa: V skúšobnej dobe je možné ukončiť pracovný pomer na základe oznámenia o skončení pracovného pomeru, a to zo strany zamestnávateľa aj zamestnanca. Skúšobná doba môže byť dojednaná najviac v trvaní 3 mesiace a predlžuje sa o čas prekážok v práci na strane zamestnanca. V prípade uvedenom v čitateľskej otázke pravdepodobne skúšobná doba už uplynula.

 

Inštitút okamžitej výpovede nie je, existuje len okamžité skončenie pracovného pomeru, na to ale musia byť na strane zamestnanca vážne dôvody presne uvedené v Zákonníku práce( napr. omeškanie s vyplatením mzdy ).

 

Zamestnanec môže skončiť pracovný pomer na základe výpovede, kedy sa pracovný pomer skončí uplynutím dvojmesačnej výpovednej doby. V tomto prípade sa však pracovný pomer skončí skôr uplynutím doby, na ktorú je dojednaný. Zamestnanec môže tiež požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, ale zamestnávateľ nie je povinný žiadosti zamestnanca vyhovieť.

 

10.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Dohodou Okamzita vypoved
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy