Výpoveď daná zamestnancom

poradnaporadna

Chcela by som Vašu radu ako podať výpoveď zo zamestnania. Pracujem v Bratislave a trvalé bydlisko mám v inom meste. Chcem dať výpoveď z dôvodu odchodu do môjho trvalého bydliska a neviem ako mám formulovať výpoveď. Či ako výpoveď dohodou podľa par.60 alebo podľa par.61 zak.práce. Ešte by som chcela radu: moja nadriadená my na moju otázku ohľadom dovolenky dala odpoveď že v jej firme dovolenka neexistuje. Ma na to právo?

Poradňa: Zamestnanec, ktorý sa rozhodol ukončiť pracovný pomer, môže zamestnávateľa požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu, v tomto prípade sa jedná o žiadosť o uzatvorenie dohody, nie o výpoveď. Ak zamestnanec tento návrh na skončenie pracovného pomeru dohodou neakceptuje, zamestnanec môže podať výpoveď, pričom pracovný pomer sa následne skončí až uplynutí výpovednej doby, ktorá začne plynúť od prvého dňa nasledujúceho po doručená výpovede zamestnávateľovi. Zamestnanec nie je povinný uvádzať dôvody, prečo navrhuje ukončenie pracovného pomeru dohodou alebo prečo dáva výpoveď.

 

Nárok a výmera dovolenky je daná zákonom: Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú. Pomerná časť dovolenky je za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok. Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne. Dovolenka vo výmere najmenej piatich týždňov patrí zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dovŕši aspoň 15 rokov pracovného pomeru po 18. roku veku.

 

27.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy