5 spôsobov, ktorými sa stávate terčom podvodníkov

Ak ste dostali e-mail s tvrdením, že sa chystáte zdediť obrovské peniaze od príbuzného, o ktorom ste nikdy nepočuli (prípadne od afrického princa) alebo klikli na vyskakovacie okno, ktoré oznamuje, že ste vyhrali veľkú cenu, ste jedným z miliónov ľudí, na ktorých sa zamerali internetové podvody. Aj keď je pravda, že podvodníci sú čoraz sofistikovanejší, to neznamená, že sa pred nimi nemôžete chrániť.

 

Neaktualizujete počítačový softvér

Podvodníci neustále hľadajú spôsoby, ako porušiť bezpečnostné protokoly vo vašom počítači. Preto je dôležité sa vždy ubezpečiť, že používaný softvér je vždy aktualizovaný. Hacker alebo obyčajný podvodník môže ľahko využiť zlyhania zabezpečenia vášho starého softvéru, aby prevzal kontrolu nad vašim počítačom a ukradol vaše údaje.

Používate rovnaké heslo pre každý účet

Podvodníci nehádajú heslá do vašich účtov, až kým netrafia to správne. Skôr sa dostanú do bezpečnostných systémov veľkých firiem, ktoré vaše heslá už majú, ako napríklad eBay alebo LinkedIn a mnohé ďalšie. Akonáhle sa im to podarí, pokúsia sa použiť vaše heslo na všetkých ostatných účtoch, ktoré vlastníte. Ak si myslíte, že si nezapamätáte všetky heslá, skúste si ich zapisovať alebo využite online služby, ktoré to spravia za vás.

5 spôsobov, ktorými sa Galéria fotiek (3) Zdroj: Gettty Images

Prezeráte citlivé dáta na verejných WiFi sieťach

Verejné siete sú ako all you can eat bufety pre podvodníkov. Je to preto, že sú často nezašifrované a nezabezpečené čo vedie k útokom. V podstate všetko na čo sa pozeráte, každé heslo, ktoré zadáte a každý nákup, ktorý urobíte pri používaní verejnej siete Wi-Fi, môžu byť ľahko dostupné pre podvodníka pomocou správnych nástrojov.

Otváranie a odpovedanie na podozrivé e-maily

Podvodníci radi odhaľujú informácie od svojich obetí pomocou postupu nazývaného phishing. Spravidla sa to deje zaslaním e-mailu, ktorý predstiera, že pochádza z nejakej spoločnosti alebo sociálnych médií, a požiada vás, aby ste „poskytli, alebo potvrdili svoje osobné údaje“. Podvodníci môžu ľahko upraviť e-mail tak, aby vyzeral profesionálne, takže vždy skontrolujte adresu odosielateľa a overte či je legitímna.

5 spôsobov, ktorými sa Galéria fotiek (3)

Máte online vzťah s niekým, koho nepoznáte

Dá sa povedať, že spôsobom číslo jedna, ktorým sa podvodníkom darí ľudí prekabátiť je pri hľadaní lásky online. Často to začína jednoduchými rozhovormi na nejakej platforme, a keď podvodníci zacítia príležitosť začnú pracovať na svojej obeti. Neskôr môžu navrhnúť stretnutie, ktoré si vyžaduje cestovné náklady alebo si vymyslieť prepracovaný a nepravdivý príbeh, pre ktorý vyžadujú finančnú pomoc. Takto môžu z nič netušiacich ľudí vytiahnuť stovky až tisíce eur. Overte si, že ste v kontakte s reálnou osobou.

Viac o téme: Peniaze Podvod Podvodníci Hackeri Útok Scam
  • Autor: © Zoznam/el

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy