Výpoveď zamestnancovi so zdravotným postihnutím

poradnaporadna

Som ťažko zdravotne postihnutá a pre spoločnosť pracujem 7 rokov. Mam čiastočný invalidný dôchodok 60%. Zamestnávateľ má asi 30 zamestnancov na rovnakej pozícii, sme operátori call centra. Chce znižovať stav a prepustiť aj mňa. Spolu asi 6 ľudí. Chce aby som podpísala výpoveď dohodou a najskôr mi sľúbil 5 mesačné odstupné teraz už 8 mesačné. Len chcem podotknúť, že na našom pracovisku pracujú ľudia ako brigádnici aj ľudia cez personálny leasing. Keď ma prepustia, oni budú pracovať naďalej. Ja prídem o všetky výhody aj o auto, ktoré som si vzala s príspevkom pre TZP. Mam sklerózu multiplex, práca mi úplné vyhovuje. Informovala som sa na úrade prace, keďže ak dohodu nepodpíšem, môj zamestnávateľ bude potrebovať ich súhlas. Na úrade mi povedali, že zamestnávateľ bude udávať argumenty, pre ktoré mu úrad prace zrejme podpise súhlas. Odpovedali takto vyhýbavo. Prosím vás aké argumenty to môžu byt, veď na mojom mieste budú pracovať brigádnici. Mam nejakú šancu vyhrať to? Prosím poraďte mi, budem v sociálnej izolácii, keď ma prepustia.

Poradňa: Ak zamestnankyňa nesúhlasí s ukončením pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ s ňou môže skončiť pracovný pomer výpoveďou, keď sa zamestnankyňa stane nadbytočnou v dôsledku organizačnej zmeny u zamestnávateľa. Ako uviedla aj pisateľka vo svojej otázke, zamestnávateľ môže dať výpoveď zamestnancovi so zdravotným postihnutím len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, alebo z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) a e).( t.j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo ak sa jedná o výpoveď z disciplinárnych dôvodov). Súhlas úradu je podmienkou platnosti výpovede.

 

Zamestnávatelia, ktorí žiadajú o udelenie súhlasu, v žiadosti uvedenú dôvody, pre ktoré nie je možné zamestnanca ďalej zamestnávať, zvyčajne sa jedná o zníženie počtu pracovných miest, ktoré vyplynulo z organizačnej zmeny, o ktorej zamestnávateľ rozhodol.

 

Ak úrad udelí súhlas a zamestnávateľ splní aj ostané podmienky pre platne danú výpoveď, ako ich opisujeme nižšie, zamestnankyňa nemá možnosť domáhať sa neplatnosti výpovede.

 

Po rozhodnutí o organizačných zmenách a predtým, ako doručí zamestnancovi výpoveď, musí mu zamestnávateľ ponúknuť inú vhodnú prácu v súlade s ustanovením § 63 ods. 2 Zákonníka práce. Zamestnávateľ nie je povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takéto pracovné miesto nemá. Ak ku skončeniu pracovného pomeru dôjde výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodou z dôvodov organizačných zmien, patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Nárok na vyššie odstupné môže zamestnankyni vyplývať z kolektívnej zmluvy, ak je u zamestnávateľa uzatvorená. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace.

 

09.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Invalid Vypoved Kariera2011 Zdravotne postihnutie
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy