Okamžité ukončenie pracovného pomeru

poradňaporadňa

Chcem vás požiadať o informáciu o okamžitom ukončení pracovného pomeru a nároku na odstupné v prípade, že zamestnávateľ u ktorého pracujem už rok ma doteraz nevybavil pracovným náradím. Používam svoje a neprepláca mi ani žiaden paušál.

Poradňa:Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou. Povinnosť poskytnúť zamestnancovi pracovné pomôcky je povinnosťou zamestnávateľa jedná sa vlastne o vytváranie podmienok na plnenie pracovných úloh.

Na druhej, strane, ak zamestnávateľ neposkytne zamestnancovi potrebné pracovné pomôcky na výkon pracovných úloh, nie je daný dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Aj v prípade, ak nie sú dané podmienky na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca, zamestnanec je oprávnený skončiť pracovný pomer výpoveďou. Zamestnanec je oprávnený dať výpoveď kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Výpoveď musí byť písomná a preukázateľne doručená zamestnávateľovi.

Ak zamestnanec nemôže prácu vykonávať u toho dôvodu, že mu zamestnávateľ neposkytol pracovné náradie, uvedená situácia môže spĺňať znaky prekážky na strane zamestnávateľa v zmysle ustanovenia § 142 Zákonníka práce, za ktorú je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
4. 1. 2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy