Neplatné okamžité skončenie pracovného pomeru

poradnaporadna

Po výmene názorov so zamestnávateľom 1.12.2010, mi bolo na druhý deň oznámené, že mám výpoveď, mám ísť na dovolenku a výpoveď príde poštou. To sa aj stalo a do dvoch dní mi prišla "dohoda o rozviazaní pracovného pomeru", s tým som nesúhlasila a túto dohodu som zamestnávateľovi vrátila nepodpísanú. O pár dní mi bola doručené opäť poštou "okamžité skončenie pracovného pomeru dľa § 68,ods.2. zákona č.311/2001" a v prílohe bolo niekoľko bodov porušenia pracovnej disciplíny, väčšina nadnesená a aj nepravdivé obvinenia. Čo bolo asi najsmiešnejšie, že tam nebolo správne moje priezvisko. Na tento list som odpovedala v liste, kde som zamestnávateľa upozornila na jeho nesprávny a protiprávny postup a vyjadrila sa, že s okamžitým skončením PP nesúhlasím a že žiadam a odpoveď do 15 pr.dní. Zatiaľ prišiel deň výplaty, bola som vyzvaná zamestnávateľom na vyzdvihnutí výplatnej pásky, stravných lístkov a výplaty, ktorá mi doteraz bola poukazovaná priamo na účet, o čo som aj požiadala.

Poradňa: Ak dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa neboli dané, do dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa mal pracovný pomer skončiť ( v tomto prípade je to do dvoch mesiacov odo dňa, kedy Vám bolo doručené okamžité skončenie pracovného pomeru) je potrebné podať na súd návrh na určenie neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru. Musíte sa rozhodnúť, či budete trvať na tom, aby Vás zamestnávateľ ďalej zamestnával alebo nie.

 

V prípade, že trváte na tom, aby Vás zamestnávateľ ďalej zamestnával, oznámte mu to; zákon síce nepredpisuje pre toto oznámenie písomnú formu, ale pre účely ďalšieho dokazovania je to vhodné, v rámci návrhu na súd o určenie neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru sa budete môcť domáhať náhrady mzdy. Nárok na náhradu mzdy trvá až do času, keď Vám zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

 

Ak netrváte na tom, aby Vás zamestnávateľ ďalej zamestnával a súd rozhodne o neplatnosti okamžitého skončenia pracovného pomeru, patrí vám náhrada mzdy vo výške priemerného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

 

02.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Neplatne skoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy