Nevyplatenie mzdy a okamžité skončenie pracovného pomeru

poradnaporadna

Pracujem vo firme skoro jeden rok, môj problém spočíva v tom, že firma stále mešká s výplatami. Rozhodla som sa z firmy odísť. Najprv som zavolala riaditeľovi, že by som rada odišla dohodou k určitému dátumu, no nesúhlasil s tým a dal mi dvojmesačnú výpoveď. Momentálne som na PN. Chcem sa opýtať, ak firma má vyplatiť výplatu na účet do 15-dňa a ak ju nevyplatí, môžem dať okamžitú výpoveď z dôvodu nedodržania zmluvných podmienok? Počula som, že ak firma nevyplatí výplatu 15-dní po splatnosti, poruší tým zákon. Je to dôvod na okamžitú výpoveď?

Poradňa: Ako uvádza pisateľka, zamestnávateľ nesúhlasil s ukončením pracovného pomeru dohodou, ale dal zamestnankyni výpoveď . V tomto postupe je ale viacero nezrovnalostí. Zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď bez uvedenia dôvodu, ale len z určitých dôvodov uvedených v § 63 Zákonníka práce, tak ako je uvedené v článku Výpoveď daná zamestnávateľom.  

 

Súčasne, aj keď je zamestnankyňa momentálne na PN, je v ochrannej dobe, pričom ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

 

Ako vyplýva z otázky, snahou pisateľky je odísť zo zamestnania. Ak zamestnávateľ nevyplatí zamestnancovi mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, je uvedené konanie zamestnávateľa dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. V tomto prípade sa nejedná o výpoveď, ale konkrétne o úkon, ktorý sa nazýva okamžité skončenie pracovného pomeru. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom a musí ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnávateľovi, inak je neplatné. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

 

Môžeme predpokladať, že splatnosť mzdy je dojednaná mesačne a to konkrétne v ustanoveniach pracovnej zmluvy; pokiaľ nie je splatnosť mzdy dojednaná v pracovnej zmluve, splatnosť každej mesačnej mzdy a splnenie resp. nesplnenie povinnosti zamestnávateľa zaplatiť mzdu je potrebné posudzovať podľa ustanovení zákonníka práce, konkrétne podľa ustanovení § 129 Zákonníka práce, t.j. mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie, a to najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca, ak sa v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve nedohodlo inak.

 

17.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Nevyplatenie mzdy Okamzite skoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy