Okamžité skončenie pracovného pomeru

poradňaporadňa

Bývalý zamestnávateľ mi poslal poštou okamžité skončenie pracovného pomeru. Poštu som prebrala 25.júla ale v okamžitom skončení pracovného pomeru bol bod, že pracovný pomer končí 30.6.09, keďže podľa zákonníka prace okamžité skončenie pracovného pomeru nadobúda platnosť dňom doručenia druhej strane je takáto výpoveď platná? Ako som neskôr zistila zo sociálnej poisťovne ma odhlásil k 30.6.09.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 68 a nasl. Zákonníka práce,zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer iba vtedy, ak zamestnanec bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin alebo ak porušil závažne pracovnú disciplínu. Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

Písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru alebo vzniku, zmeny a zániku povinností zamestnanca vyplývajúcich z pracovnej zmluvy musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk. Písomnosti doručuje zamestnávateľ zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštou ako doporučenú zásielku. Písomnosti doručované poštou zamestnávateľ zasiela na poslednú adresu zamestnanca, ktorá je mu známa, ako doporučenú zásielku s doručenkou a poznámkou "do vlastných rúk". Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že okamihom okamžitého skončenia pracovného pomeru je deň riadneho doručenia zamestnancovi, pričom táto skutočnosť vyplýva zo zákona, i keď zamestnávateľ uviedol ako deň skončenia pracovného pomeru iný dátum.
15.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy