Ako požiadať o invalidný dôchodok

poradnaporadna

Chcem sa vás spýtať, či mám požiadať o invalidný dôchodok, stal sa mi úraz pri futbale s rukou, výrazne nedovriem dlaň až štyri centimetre. Traumatológ to uviedol ako trvalý následok. Je to veľmi bolestivé pri cvičení, zápästie nemôžem použiť a preto sa na vás obraciam, či mam nárok na invalidný dôchodok, s rukou nemôžem nič robiť a som dlhodobo PN. Ako mám postupovať.

Poradňa: O nároku na invalidný dôchodok rozhoduje Sociálna poisťovňa a posúdenie závisí od posudkového lekára. Žiadateľ si musí nárok uplatniť vo forme písomnej žiadosti a musí preukázať skutočnosti rozhodujúce na nárok na invalidný dôchodok a jeho výplatu. Žiadosť o invalidný dôchodok a jeho výplatu sa podáva spísaním žiadosti na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne a týmto okamihom sa žiadosť považuje za podanú. Žiadosť o priznanie invalidného dôchodku spisuje pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa.

 

Pri spisovaní žiadosti musí žiadateľ predložiť doklady, ktoré preukazujú jeho nárok, ak ako iné identifikačné doklady, a to najmä preukaz totožnosti, tlačivo Prehliadka ZISŤOVACIA – KONTROLNÁ, vyplnené a potvrdené ošetrujúcim lekárom žiadateľa, doklad o ukončení vzdelania, vojenskú knižku alebo doklad vydaný príslušnou vojenskou správou, rozhodnutie Sociálnej poisťovne o dôchodku manžela, ktorému bol dôchodok upravený z dôvodu jediného zdroja príjmu. Okrem vyššie uvedených k žiadosti o invalidný dôchodok musia byť aj doklady, ktoré sú uvedené ne webovej stránke Sociálnej poisťovne, kde nájdete aj viac informácií k tejto téme.

 

19.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Invalidny dochodok
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy