Výpoveď zamestnancovi so zdravotným postihnutím

poradnaporadna

Môže dať zamestnávateľ vypoveď zamestnancovi, ak ma ZTP a ešte má aj polovičný invalidný dôchodok?

Poradňa: Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, alebo z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) a e) Zákonníka práce.

 

Dôvodmi výpovede v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm a) a e) sú :

- zrušenie alebo premiestnenie zamestnávateľa

- disciplinárne dôvody, t.j. dôvody pre ktoré by zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer s zamestnancom, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

V tejto súvislosti je potrebné upozorniť, že v zmysle Zákonníka práce, za zamestnanca so zdravotným postihnutím za považuje zamestnanec uznaný za invalidného podľa osobitného predpisu, ktorý svojmu zamestnávateľovi predloží rozhodnutie o invalidnom dôchodku. Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnanec nepredložil zamestnávateľovi potvrdenie o invalidnom dôchodku, nemožno takéhoto zamestnanca považovať za zamestnanca so zdravotným postihnutím pre účely Zákonníka práce a zamestnávateľ sa k nemu môže správať , t.j. ukončiť s ním pracovný pomer rovnako ako s každým iným zamestnancom.

 

26.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2010 Invalidny dochodok
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy