Predčasný starobný dôchodok alebo trvalý pracovný pomer?

poradnaporadna

Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať, keďže som v TPP a zároveň poberám predčasný starobný dôchodok, do konca roka sa musím rozhodnúť či zostanem v TPP alebo naďalej budem poberať PSD. Viacmenej som rozhodnutá pre PSD, no od vás by som chcela poradiť, čo mám a môžem robiť, aby som dostala odstupné alebo odchodné, aký paragraf mám použiť, resp. či mám vôbec v takomto prípade na odstupné nárok, keďže naša vláda prijala tieto rozhodnutia.V danej firme mám odpracovaných 40 rokov.

Poradňa: Zamestanec má nárok na odstupné v prípade, ak sa skončí pracvný pomer výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodou z dôvodov, že sa zamestnanec stane nadbytočným na základe rozhodnutia zamestnávateľa o organizačných zmenách alebo z dôvodu zrušenia alebo premiestnenia časti zamestnávateľa alebo z dôvodu straty zdravotnej spôsobilosti na výkon práce.

 

V situácii popísanej v čitateľskej otázke podľa nášho názoru má dôjst k ukončeniu pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnanca alebo dohodou na žiadosť zamestnanca, pričom v tomto prípade nevzniká zamestnancovi nárok na odstupné.

 

Pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, patrí zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení.

 

Z čitateľskej otázky vyplýva, že sa jedná o prvé skončenie pracovného pomeru zamestnankyne potom, ako nadobudla nárok na predčasný starobný dôchodok a o poskytnutie tohto dôchodku požiadala už dávnejšie, takže zamestnankyni vznikne nárok na odchodné.

 

31.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Predcasny starobny dochodok
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy