Postup pri podaní žiadosti o invalidný dôchodok

poradňaporadňa

Chcem požiadať o invalidný dôchodok. V súčasnosti sa mi zdravotný stav zhoršil a ortopéd mi odporučil požiadať o invalidný dôchodok. Akým spôsobom je to možné urobiť? Prosím o oznámenie postupu vybavovania invalidného dôchodku.

Poradňa: Invalidný dôchodok je dôchodková dávka na hmotné zabezpečenie osoby v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu , u ktorej je pokles pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou osobou. Na účely vybavenie invalidného dôchodku je potrebné podať v miestne príslušnej pobočne Sociálnej poisťovne písomnú žiadosť o priznanie dôchodku a jeho výplatu.

Bližšie informácie o mieste, kde a kedy je možné dostaviť sa za účelom spísania žiadosti, poskytuje Sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa na základe žiadosti a doručených podkladov rozhodne o nároku na dôchodok a písomné rozhodnutie pošle poistencovi poštou.

Pri spísanie žiadosti o invalidný dôchodok treba predložiť doklad totožnosti (občiansky preukaz alebo cestovný pas) , tlačivo Prehliadka ZISŤOVACIA – KONTROLNA vyplnené a potvrdené lekárom, potvrdenie o ukončenom vzdelaní ( napr. VŠ diplom), rodný list dieťaťa, potvrdenie o obdobiach evidencie v evidencii nezamestnaných, doklad o dobe zamestnania , ktoré Sociálnej poisťovni nebolo preukázané.

19.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy