Invalidný dôchodok a práca

poradňaporadňa

Moja mama poberá už od roku 1986 invalidný dôchodok. Chcela by som sa spýtať, či by mohla mať pracovnú zmluvu, dohodu o vykonaní práce alebo Zmluvu o Dielo na nejakú sumu, a koľko by mohla zarobiť maximum aby nebol ohrozený jej invalidný dôchodok, a aby sa jej to zároveň nezdaňovalo ?

Poradňa: Primárnym účelom invalidných dôchodkov je aspoň čiastočná náhrada príjmu tým občanom, ktorý z dôvodu invalidity stratili schopnosť dosahovať príjem alebo táto ich schopnosť bola čiastočne obmedzená. Nárok na invalidný dôchodok nie je podmienený skutočnosťou, či posudzovaná osoba vykonáva prácu alebo dosahuje príjem určitej výšky. Poberaním akéhokoľvek druhu dôchodkovej dávky, teda ani invalidného dôchodku, nie je obmedzené právo na zamestnanie alebo podnikanie na základe živnosti.

Invalidní dôchodcovia môžu neobmedzene vykonávať zárobkovú činnosť bez časového alebo finančného obmedzenia aj na základe zákona č.455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní ako aj uzatvárať pracovný pomer alebo vykonávať práce a základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru v zmysle Zákonníka práce . V prípade výkonu práce v pracovnom pomere alebo na základe niektorej dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru vykonáva zúčtovanie mzdy vrátane daní a odvodov zamestnávateľ.

Zákon umožňuje znížiť si čiastku, z ktorej sa vypočítava daň z príjmu (základ dane) o určité položky. V súčasnosti je umožnené znížiť si základ dane o tieto položky, tzv.: na daňovníka, na manželku (manžela), príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, finančné prostriedky na účelové sporenie, poistné na životné poistenie.

Základ dane je možné mesačne znížiť len o nezdaniteľnú časť, ktorá pripadá na daňovníka. Ostatné nezdaniteľné sumy si zamestnanec uplatní buď u zamestnávateľa alebo vo svojom daňovom priznaní až na konci príslušného roka. Na výpočet výšky súm nezdaniteľných častí základu dane sa používa životné minimum platné k 1. januáru príslušného roka.

Základ dane daňovníka sa neznižuje o položku na daňovníka, ak daňovník je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom:

• starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia,

• starobného dôchodkového sporenia

• dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu,

• výsluhového dôchodku

• alebo ak mu dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku predchádzajúcich zdaňovacích období a ak suma tohto dôchodku je v úhrne vyššia ako suma, o ktorú sa znižuje základ dane podľa uvedeného spôsobu. Ak suma dôchodku v úhrne nepresahuje sumu, o ktorú sa znižuje základ dane podľa hore uvedeného spôsobu, zníži sa základ dane len vo výške rozdielu medzi sumou, o ktorú sa znižuje základ dane podľa hore uvedeného spôsobu a vyplatenou sumou dôchodku.

Mesačná nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka v roku 2010 je 335,47 €

 

28.7.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy