Odstupné a odchodné pri výpovedi zo zdravotných dôvodov

poradnaporadna

Mám nárok na odstupné alebo odchodné? Zamestnávateľ mi dal výpoveď podla § 63 ods. 1c), dátum výpovednej doby bol 06.12.2009 a priznaný invalidný dôchodok mám 45% od 05.12.2009. Odvtedy som nedostala žiadne odstupné ani odchodné. Je výpoveď neplatná? Zamestnávateľ ma ani nepreradil na inú prácu.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. c) platného v decembri 2009 ako aj v súčasnosti, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak:

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Ak zamestnávateľ mal voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, je výpoveď z tohto dôvodu neplatná.

 

V zmysle ustanovenia § 77 Zákonníka práce, neplatnosť skončenia pracovného pomeru je možné uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť. Na túto skutočnosť súd prihliadne len vtedy, ak ju účastník konania namietne, t.j. ak túto námietku zamestnávateľ využije.

 

Súčasne, v zmysle ustanovenia § 76, zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak boli dané dôvody na skončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov, zamestnanec má nárok na odstupné. Predpokladáme, že dátum 6.12.2009, ktorý uvádza pisateľ v otázke , je dátum doručenia výpovede, následne od prvého dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca plynula výpovedná doba a pracovný pomer bol ukončený jej uplynutím, odstupné sa vypláca po skončení pracovného pomeru spolu so mzdou za posledný mesiac trvania pracovného pomeru, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec nedohodli inak. P

 

ri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, patrí zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení. Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ nevypláca odchodné automaticky, ale len keď zamestnanec požiada a spĺňa podmienky na vyplatenie odchodného.

 

14.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Odstupne Invalidny dochodok Odchodne
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy