Nepoznáte svoje práva? Môžete prísť o odstupné!

poradnaporadna

Dostala som skončenie pracovného pomeru podľa § 60 ZP, ktorú som podpísala, ale náš zamestnávateľ nás neoboznámil s možnosťou na odstupné. Chcela by som vedieť, či mám nárok na odvolanie tejto výpovede, keďže som odstupné nedostala a chcela by som dostať? Výpoveď mi dali ku dňu 20.07.2011, ale 21.07.2011 som ešte bola na rodičovskej dovolenke.

Poradňa: Ako vyplýva z otázky našej čitateľky, uzatvorila so zamestnávateľom dohodu o skončení pracovného pomeru a pravdepodobne v tejto dohode nie je uvedený ani dôvod skončenia pracovného pomeru. Dôvod skončenia je zamestnávateľ povinný v dohode uviesť, ak to zamestnanec požaduje alebo ak ku skončeniu dochádza z organizačných dôvodov. Vo vyššie uvedenom prípade je nepodstatné, že zamestnankyňa bola v čase skončenia pracovného pomeru na rodičovskej dovolenke, lebo zákon nezakazuje, aby v tomto čase došlo k skončeniu pracovného pomeru dohodou.

 

Zamestnankyňa nepoznala svoje práva a nevedela, že počas trvania rodičovskej dovolenky jej zamestnávateľ nemôže dať výpoveď (okrem prípadu ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť), a že v prípade výpovede danej z organizačných dôvodov má nárok na odstupné. Na druhej strane musíme uviesť, že nie je povinnosťou zamestnávateľa poučiť zamestnanca o týchto skutočnostiach.

 

V tomto prípade neprichádza do úvahy odvolanie výpovede, lebo nebola daná výpoveď a ani odvolanie súhlasu s návrhom dohody, ktorý bol zamestnankyni predložený a s ktorým pôvodne súhlasila, nie je možné. Zamestnankyňa sa môže pokúsiť o určenie neplatnosti dohody o skončení pracovného pomeru súdnou cestou, pričom o tomto spôsobe sme písali v článku Neplatnosť dohody o skončení pracovného pomeru

 

16.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Odstupne Ukoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy