Mám podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru?

poradnaporadna

Potrebovala by som poradiť ohľadne výpovede. Pracovnú zmluvu mám uzatvorenú od 2.11.2010 na dobu určitú 1 rok. Zamestnávateľ chce so mnou zrušiť pracovný pomer k 31.5.2011 a dal mi do ruky dohodu o skončení pracovného pomeru §60 311/2001 bez udania dôvodu. Dovolenku preplatiť nechcel, tak si ju čerpám. Mám nárok na odstupné, keď som na dobu určitú? Dohodu som mu nepodpísala, veď on chce skončenie pracovného pomeru (je nás viacej zamestnancov). Môžem chcieť od neho §63 z organizačných dôvodov? Čo nechce dať! Povedal, že mu ide o to, aby odstupné nemusel vyplácať. Firma funguje ďalej. Môžem mu navrhnúť, že sa vzdám odstupného, len nech mi dá tu výpoveď on. Pôjdem na úrad práce a neviem, či by mi platili, ak by som mala tu dohodu.

Poradňa: Ak zamestnankyňa nesúhlasí so skončením pracovného pomeru, nie je dôvod, prečo by mala podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ môže so zamestnancom skončiť pracovný pomer len z dôvodov a spôsobom podľa Zákonníka práce. Podpisom dohody o skončení pracovného pomeru bez uvedenia dôvodu skončenia pracovného pomeru sa zamestnávateľ pravdepodobne chce vyhnúť povinnosti vyplatiť zamestnancom odstupné, na ktoré im vznikne nárok, ak skončia pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce, t.j. ak sa stanú nadbytočnými u zamestnávateľa alebo ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ.

 

Nárok na podporu v nezamestnanosti sa neposudzuje podľa toho, či ku skončeniu pracovného pomeru došlo výpoveďou alebo dohodou a ani sa neskúma, či bola daná výpoveď zamestnancom alebo zamestnávateľom. Viac o podmienkach vzniku nároku dávku v nezamestnanosti sme písali v článku Na dávku v nezamestnanosti už stačia len dva roky poistenia.  

 

26.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dohoda Vypoved Kariera2011 Odstupne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy