Skončenie pracovného pomeru zamestnankyne počas rodičovskej dovolenky

poradnaporadna

Chcela by som sa opýtať, či sa môžem zaregistrovať na úrade práce počas plynutia výpovednej lehoty a či mám nárok na nejaké dávky v tejto lehote. Ide o to, že mi skončila rodičovská dovolenka a môj zamestnávateľ mi chce dať k poslednému dňu rodičovskej dovolenky výpoveď podľa § 63 ods. 1 pís. b s tým, že mám nárok na výpovednú lehotu 3 mesiace a odstupné (odstupné vraj až vtedy, keď bude firma v konkurze, čo bude neviem kedy)... Pred nástupom na materskú som tam pracovala 5 rokov. Teraz teda neviem, čo mám robiť - prijať túto výpoveď, alebo radšej výpoveď dohodou bez nároku na odstupné a bez výpovednej lehoty? Pretože ak sa počas výpovednej lehoty nemôžem zaregistrovať na ÚP a nebudem dostávať žiadné dávky, tak počas nej by som nemala žiaden príjem?

Poradňa: Počas plynutia výpovednej doby sa nemôžete zaregistrovať na úrade práce, lebo Váš pracovný pomer stále trvá. Počas trvania rodičovskej dovolenky Vám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď z takého dôvodu, ktorý uvádzate ( § 63 ods. 1 písm b)), výpoveď Vám môže doručiť až do skončení rodičovskej dovolenky. Od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom Vám bola doručená výpoveď, začne plynúť výpovedná doba, ktorá je dva mesiace, ale ak ste u zamestnávateľa pracovali 5 a viac rokov, tak je tri mesiace.

 

Opätovne zdôrazňujeme, že počas plynutia výpovednej doby pracovný pomer trvá, a preto je zamestnávateľ povinný Vám prideľovať prácu, ak pre Vás nemá prácu, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú vám prináleží náhrada mzdy, t.j. ak počas celého trvania výpovednej doby nebude mať pre Vás zamestnávateľ prácu, je povinný Vám platiť náhradu mzdy.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Tvrdenie zamestnávateľa, že odstupné Vám vyplatí až keď bude na spoločnosť vyhlásená konkurz, nemá opodstatnenie a môže sa stať, že ho v tom čase ani nebude z čoho vyplatiť.

 

Druhou možnosťou je uzavrieť so zamestnávateľom dohodu o skončení pracovného pomeru z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm b) Zákonníka práce, trvať na tom, aby v dohode bol uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru, t.j. organizačné dôvody, a požadovať vyplatenie odstupného bezodkladne po skončení pracovného pomeru. Pracovný pomer môžete ukončiť dohodou aj počas trvania rodičovskej dovolenky a následne po ukončení rodičovskej dovolenky, ak už pracovný pomer nebude trvať, je možné sa prihlásiť na úrade práce.

 

19.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Ukoncenie pracovneho pomeru Rodicovska
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy