Čo sa stane, ak prestanem chodiť do práce?

poradnaporadna

Čo môže hroziť zamestnancovi, ak nepríde po skúšobnej dobe do práce z dôvodu napr. toho, že zamestnanec chce ukončiť pracovný pomer, ale zamestnávateľ mu toto neumožní skôr ako o 2 mesiace, tak zamestnanec to bude riešiť takouto cestou. Resp. čo by ste mu poradili v prípade, že by chcel zo dňa na deň odísť z práce a nie je mu to umožnené.

Poradňa: Jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovný čas. Ak zamestnanec túto povinnosť nesplní, t.j. ak nechodí do práce alebo nedodržiava pracovný čas, jedná sa o porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ môže postupovať v súlade so Zákonníkom práce, ktorý mu umožňuje ukončiť pracovný pomer so zamestnancom dvomi spôsobmi. Výpoveďou alebo okamžitým skončením.

V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm e)Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže mu dať výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Ak zamestnávateľ kvalifikuje konanie zamestnanca ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, môže so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer podľa ustanovenia § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce alebo môže dať zamestnancovi výpoveď. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa končí až uplynutím výpovednej doby.

Zákon nekonkretizuje, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné a ktoré za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, toto rozlíšenie zamestnávatelia zväčša upravujú vo svojich interných predpisoch. Za závažné porušenie pracovnej disciplíny zamestnávatelia zvyknú považovať neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny, takže ak prestanete chodiť do práce, s najväčšou pravdepodobnosťou s Vami zamestnávateľ ukončí pracovný pomer okamžite.

 

Ak má zamestnanec záujem skončiť pracovný pomer čo najskôr, v prvom rade by mal požiadať zamestnávateľa o skočenie pracovného pomeru dohodou. Ak zamestnávateľ jeho žiadosti nevyhovie, zamestnanec môže dať výpoveď aj bez uvedenia dôvodu a pracovný pomer sa skončí uplynutí výpovednej doby.

Ak zamestnanec prestane svojvoľne chodiť do práce, zamestnávateľ môže ale nemusí s ním skončiť pracovný pomer okamžite, ako vyplýva z vyššie uvedeného, zamestnávateľ s ním môže skončiť pracovný pomer aj výpoveďou a v tom prípade pracovný pomer zaniká tiež až uplynutí výpovednej doby. Okrem toho, ak sa zamestnanec a zamestnanec písomne dohodli v zmysle ustanovenia § 62 ods. 3 Zákonníka práce na peňažnej náhrade v sume priemerného zárobku za jeden mesiac, ak zamestnanec nezotrvá u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovednej doby, zamestnávateľ má na túto sumu nárok.

 

22.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Okamzite ukoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy