Neplatnosť dohody o skončení pracovného pomeru

poradnaporadna

Pracovala som 5 rokov u zamestnávateľa a 25.5.2011 mi povedal, že mu už nevyhovujem a dal mi hneď k 26.5.2011 výpoveď dohodou, ktorú som mu nechcela podpísať, vyhrážal sa mi, tak som to nakoniec podpísala a že môžem byt rada ,že mi nedá žiadny paragraf. Pritom som ani dôvoď nedal . Chcem sa iba spýtať , či sa s tým dá ešte niečo robiť, keď som už tu dohodu na jeho príkaz musela podpísať.

Poradňa: Výpoveď dohodou neexistuje, tak ako sme písali v článku Výpoveď dohodou neexistuje. Ak zamestnanec nesúhlasí so skončením pracovného pomeru, nemusí dohodu podpísať. V situácii, keď zamestnanec odmietne podpísať dohodu, zamestnávateľ môže ukončiť pracovný pomer so zamestnancom len výpoveďou a tú môže dať len z zákonných dôvodov. Zamestnávateľ taktiež nemôže bezdôvodne dať zamestnancovi upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny, takéto upozornenia musia byť konkrétne.

 

Dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranný právny úkon, ktorý na základe zhodného prejavu vôle zamestnanca a zamestnávateľa dôjde k rozviazaniu pracovného pomeru ku dňu dojednanému v dohode. Dohoda o skončení pracovného pomeru musí byť uzatvorená v písomnej forme, a ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien, musí v nej byť uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru.

 

O neplatnosti skončenia pracovného pomeru dohodou môže rozhodnúť súd. Zamestnanec sa môže domáhať určenia neplatnosti dohody z titulu nedostatku vôle alebo omylu alebo ak bola dohoda uzatvorená pod vplyvom donútenia, pod nátlakom, musí však tieto skutočnosti preukázať. Neplatnosť skončenia pracovného pomeru môže zamestnanec uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

 

Pri neplatnej dohode o skončení pracovného pomeru sa postupuje pri posudzovaní nároku zamestnanca na náhradu ušlej mzdy obdobne ako pri neplatnej výpovedi danej zamestnancovi zamestnávateľom Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

 

V zmysle vyššie uvedeného je potrebné, aby zamestnanec uplatnil nárok na vyslovenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru a súčasne uplatnil aj nároky na náhradu mzdy resp. nárok na vyplatenie odstupného.

 

09.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dohoda Neplatná Kariera2011 Skoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy