Stále mi nezaplatili výplatu

poradnaporadna

Dňa 30.6.2011 som ukončila pracovný pomer uzavretý na dobu určitú. Výplatný termín bol 28.nasledujúceho mesiaca a stále nemám výplatu za máj, ktorá teda mala byť vyplatená 28.6.a to sa už pomaly blíži termín vyplatenia júnovej výplaty/ide o minimálnu mzdu aj nejaké drobné. Snažila som sa o e-mailový kontakt s firmou -ohľadom výplaty mi napísali, že mám byť trpezlivá, lebo im niekto nezaplatil. To ale nie je môj problém. Ako ďalej postupovať?

Poradňa: Postup pri nevyplatení mzdy sme opisovali v článku Nevyplatenie mzdy zamestnávateľom a práva zamestnanca ako aj v článku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu. Zamestnanec môže podať na súd žalobu alebo návrh na vydanie platobného rozkazu (tlačivo vydané Ministerstvom spravodlivosti SR). Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní od zaplatenia súdneho poplatku. Ak dlžník podá odpor alebo ak sa nepodarí platobný rozkaz dlžníkovi doručiť, súd nariadi pojednávanie. Súčasne s podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu alebo s podaním žaloby môže zamestnanec (navrhovateľ) požiadať aj o oslobodenie od súdneho poplatku, ak to pomery jeho odôvodňujú.

 

Nevyplatenie mzdy a odstupného je trestným činom a zamestnanec môže podať trestné oznámenie, na konkrétnu osobu alebo aj na neznámeho páchateľa. V zmysle § 214 Trestného zákona „kto ako štatutárny orgán právnickej osoby alebo fyzická osoba, ktorá je zamestnávateľom, alebo ich prokurista nevyplatí svojmu zamestnancovi mzdu, plat alebo inú odmenu za prácu, náhradu mzdy alebo odstupné, na ktorých vyplatenie má zamestnanec nárok, v deň ich splatnosti, hoci v tento deň mal peňažné prostriedky na ich výplatu, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie činnosti právnickej osoby alebo činnosti zamestnávateľa, ktorý je fyzickou osobou, alebo vykoná opatrenia smerujúce k zmareniu vyplatenia týchto peňažných prostriedkov, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky."

 

V tejto súvislosti upozorňujeme, že o trestný čin sa jedná, len ak v čase vyplatenia mzdy mala spoločnosť na účte prostriedky na výplatu, ktoré neboli nevyhnutne potrebné na základnú prevádzku spoločnosti. Trestný poriadok nestanovuje náležitosti, ktoré má trestné oznámenie obsahovať, preto navrhujeme jasne opísať celý skutok, prípadne priložiť aj potrebné listiny, dôkazy. Trestné oznámenie možno podať písomne ale aj ústne do zápisnice na polícii. Ak podáva trestné oznámenie zamestnanec, ktorému vlastne vznikla nevyplatením mzdy škoda, ako poškodený sa môže žiadať súd, aby mu voči páchateľovi trestného činu priznal náhradu škody. Otázku náhrady škody súd rieši zároveň s otázkou o vine a treste. Za podanie trestného oznámenia ani za uplatnenie náhrady škody v trestnom konaní neplatia žiadne poplatky.

 

04.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Nevyplatenie mzdy Doba urcita
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy