Nárok na náhradu mzdy a okamžité skončenie pracovného pomeru

poradnaporadna

Manžel je zamestnaný - má pracovnú zmluvu, avšak jeho zamestnávateľ preňho nemá dlhší čas prácu a je doma. Má nárok manžel na 60 % z príjmu? A pokiaľ nedostane žiadne peniaze, má právo dať okamžitú výpoveď z dôvodu neobdržania náhrady mzdy podľa zákona po 15 dňoch od ukončenia lehoty, ktorú má v zmluve ako výplatný termín?

Poradňa: V zmysle § 141 ods. 1 Zákonníka práce, ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Pre prestoj je charakteristické, že sa jedná o vopred nepredvídanú a časovo obmedzenú skutočnosť.

 

Podľa odseku 3, § 141 Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

 

Z dôvodu ekonomických problémov na strane zamestnávateľa môže zamestnávateľ využiť ustanovenie § 142 odsek 4 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu. Jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60% jeho priemerného zárobku. V tomto prípade sa musí jednať o situáciu, kedy zamestnávateľ nemá možnosť zamestnancovi prideliť práci pre vážne prevádzkové dôvody a súčasne aj o dohodu so zástupcami zamestnancov, ktorú nemožno nahradiť jednostranným rozhodnutím zamestnávateľa. Ak existujú u zamestnávateľa vážne prevádzkové dôvody, ktoré znemožňujú zamestnancovi vykonávať prácu, ale zamestnávateľ neuzavrel dohodu so zástupcami zamestnancov, túto prekážku treba považovať za inú (všeobecnú) prekážku na strane zamestnávateľa podľa odseku 3 § 141 a zamestnancovi patrí nárok na poskytnutie náhrady mzdy vo výške priemerného zárobku (t.j. vo výške 100 % priemerného zárobku).

 

Ak zamestnávateľ nevyplatí zamestnancovi mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, je uvedené konanie zamestnávateľa dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. V tomto prípade sa nejedná o výpoveď, ale konkrétne o úkon, ktorý sa nazýva okamžité skončenie pracovného pomeru. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom a musí ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnávateľovi, inak je neplatné. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

 

30.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera 2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy