Tri roky nedostávam výplatu

poradnaporadna

Nevieme si rady so situáciou, do ktorej sa dostal náš svokor. Svokor pracuje vo firme v Michalovciach a už tri roky nedostáva výplatu. Zmluvu má na TPP na dobu neurčitú. Dostáva síce výplatné pásky, ale peniaze nie. Občas mu niečo dajú, napr. sto eur a pod. Zaujímalo by ma, ako má postupovať: 1. Môže dať výpoveď okamžite s udaním dôvodu nevyplácania mzdy? 2. Musí v tomto prípade dodržať výpovednú lehotu a má nárok na odstupné? 3. Má v prípade, že by dal výpoveď s týmto dôvodom nárok prihlásiť sa na Úrad práce a dostane podporu v nezamestnanosti? 4. Ako má postupovať, aby dostal spätne peniaze, ktoré mu neboli vyplatené?

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 69 Zákonníka práce, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti.

 

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

 

Ak sa dozviete o dôvode, pre ktorý môžete okamžite skončiť pracovný pomer, a ten dôvod je relevantný a na súde dokázateľný, musíte skončiť pracovný pomer najneskôr jeden mesiac od vzniku dôvodu.V tejto súvislosti je dôležitý termín vyplatenia mzdy; ten by mal byť uvedený v pracovnej zmluve, prípadne v kolektívnej zmluve, napr. 15-ty deň v mesiaci nasledujúcom po mesiaci, kedy bola vykonávaná práca. Podľa § 129 Zákonníka práce, ak nie je termín výplaty mzdy dohodnutý, mzda je splatná za mesačné obdobie najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Napr. v pracovnej zmluve nie je dohodnutý termín výplaty mzdy a u zamestnávateľa nie je dojednaná kolektívna zmluva, preto sa uplatní vyššie uvedené ustanovenie Zákonníka práce, podľa ktorého je zamestnávateľ povinný vyplatiť mzdu najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Ak zamestnávateľ nevyplatil mzdu za február, po 15. apríli vzniká dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru.

 

Vyššie opísaný spôsob je okamžitým skončením pracovného pomeru, nejedná sa o výpoveď ( i keď sa niekedy ľudovo označuje ako „hodinová výpoveď“). V prípade okamžitého skončenia pracovného pomeru je dôležité, aby bolo zamestnávateľovi riadne doručené. Zamestnanec doručuje zamestnávateľovi písomnosti týkajúce sa vzniku, zmeny a zániku pracovného pomeru na pracovisku alebo poštou ako doporučenú zásielku. Zásielka sa považuje za doručenú, keď zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vráti zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne ( v tom prípade je vhodné nechať si potvrdiť odmietnutie prevzatia podpismi svedkov).

 

Nárok na podporu v nezamestnanosti na neposudzuje podľa spôsobu alebo dôvodu skončenia pracovného pomeru, ale podľa trvania obdobia poistenia v nezamestnanosti, viac o tejto téme sme písali v článku Na dávku v nezamestnanosti už stačia len dva roky poistenia

 

V prípade okamžitého skončenia, keďže sa nejedná o výpoveď, neplynie výpovedná lehota. Ohľadom vymoženia dlžnej mzdy je možné nárok vymáhať súdnou cestou, tejto téme sme sa venovali v článku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu

 

Nevyplatenie mzdy a odstupného je trestným činom a zamestnanec môže podať trestné oznámenie, na konkrétnu osobu alebo aj na neznámeho páchateľa. V zmysle § 214 Trestného zákona „kto ako štatutárny orgán právnickej osoby alebo fyzická osoba, ktorá je zamestnávateľom, alebo ich prokurista nevyplatí svojmu zamestnancovi mzdu, plat alebo inú odmenu za prácu, náhradu mzdy alebo odstupné, na ktorých vyplatenie má zamestnanec nárok, v deň ich splatnosti, hoci v tento deň mal peňažné prostriedky na ich výplatu, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie činnosti právnickej osoby alebo činnosti zamestnávateľa, ktorý je fyzickou osobou, alebo vykoná opatrenia smerujúce k zmareniu vyplatenia týchto peňažných prostriedkov, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

 

V tejto súvislosti upozorňujeme, že o trestný čin sa jedná, len ak v čase vyplatenia mzdy mala spoločnosť na účte prostriedky na výplatu ktoré neboli nevyhnutne potrebné na základnú prevádzku spoločnosti. Trestný poriadok nestanovuje náležitosti, ktoré má trestné oznámenie obsahovať, preto navrhujeme jasne opísať celý skutok, prípadne priložiť aj potrebné listiny, dôkazy. Trestné oznámenie možno podať písomne ale aj ústne do zápisnice na polícii. Ak podáva trestné oznámenie zamestnanec, ktorému vlastne vznikla nevyplatením mzdy škoda, ako poškodený sa môže žiadať súd, aby mu voči páchateľovi trestného činu priznal náhradu škody. Otázku náhrady škody súd rieši zároveň s otázkou o vine a treste. Za podanie trestného oznámenia ani za uplatnenie náhrady škody v trestnom konaní neplatia žiadne poplatky.

 

17.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Nevyplatenie mzdy Okamzita vypoved
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy