David Goggins: Zbavte sa lenivosti a prestaňte sa vyhovárať na svoj životný údel

David Goggins je jedným z najslávnejších vyslúžilých príslušníkov Navy SEAL na svete. Ako vyslúžilý veterán vojny v Iraku, vynikajúci vytrvalostný športovec a jeden z mála ľudí v histórii, ktorí absolvovali elitný výcvik ako príslušník Navy SEAL, armádny ranger a riadiaci taktického letectva, sa stal vyhľadávaným rečníkom na TEDx a ďalších významných akciách.

David Goggins je tiež autorom bestselleru "Can't Hurt Me", na ktoré nadviazal o štyri roky neskôr ďalšou knihou "Never Finished". Kniha "Can't Hurt Me" je dostupná v slovenčine pod názvom Nič ma nezlomí.

Dávidovi sa podarilo ovplyvniť a inšpirovať už milióny ľudí po celom svete, aby prijali sebadisciplínu – stali sa lepšou a silnejšou verziou seba samého. A ako to tak býva, keď v USA pomôžete mnohým ľuďom, tak sa vám to vráti a zarobíte veľa peňazí.

Ako to začalo?

Začiatky Davida Gogginsa boli náročné, začínal doma. V ôsmich rokoch prešiel pod rukami násilníckym a panovačným otcom, rozvodom rodiny a na vlastnej koži vyskúšal chudobu. Tieto nepriaznivé okolnosti mali najskôr za následok problémy s pamäťou, pozornosťou a zajakavosťou.

David mal teda klasický neľahké dospievanie, ktoré mnoho ľudí zlomí a spadnú do drog. David však túžil po novom začiatku po tom, čo sa s matkou a bratom presťahoval do Indiany. Túžil po mieste, kde by sa cítil bezpečne. Prišla ale ďalšia rana. V novej škole sa nezapísal dobre. Koktal a nevedel takmer čítať. To v spojení s jeho farbou kože, ktorá v tejto časti USA nebola tak bežná, bol problém. Tieto útrapy Davida však nezlomili, naopak ho v dlhodobom horizonte posilnili.

Akonáhle Goggins dokončil školu, skúsil to v armáde. Bohužiaľ po neúspešnom pokuse vstúpiť do letectva ako člen elitného záchranného tímu kvôli kosáčikovej anémii nebol prijatý. Napriek diagnóze sa odmietal vzdať.

Nakoniec sa dostal k letectvu, ale ako člen inej jednotky. Tentokrát prešiel výberovým konaním a stal sa súčasťou taktickej riadiacej skupiny amerického letectva. Po päťročnej službe však od letectva odišiel. Stal sa deratizátorom, jedol tony nezdravého jedla a veľmi pribral.

Jedného dňa sa David pozrel na dokument o príslušníkoch Navy SEALS a našiel niečo, čo ho inšpirovalo. Chcel získať psychickú a fyzickú odolnosť účastníkov programu.

David vo svojich knihách a prednáškach veľmi ukazuje psychickú aj fyzickú cestu, ktorou si prešiel pri príprave do Navy SEALS. Popisuje, ako bojoval s jedlom aj s motiváciou. Nakoniec sa dokázal naštartovať k neuveriteľnej 3 mesačnej premene, kedy prvý deň neubehol ani pol kilometra, avšak na konci mal o 45 kíl menej a behal v pohode cezpoľné behy. Táto obrovská transformácia sa mohla podariť len vďaka extrémnemu režimu aj určitej fyziologickej vybavenosti Davida.

Cieľ, pohyb a zmysel vám doplnia energiu .

David Goggins sa pevne držal svojho záväzku a nastúpil do výcviku Navy SEAL. Napriek obrovskému pokroku a rastu v programe sa stretával najmä s neslávne známym "pekelným týždňom", intenzívnym týždenným výcvikom, kedy sú kandidáti SEAL nútení k pohybu s minimom spánku a jedla.

Napriek tomu, že prvýkrát tento vyčerpávajúci týždeň neabsolvoval kvôli zápalu pľúc a druhýkrát kvôli zraneniu po stresovej zlomenine, v tom istom roku úspešne absolvoval dva "pekelné týždne". To rozbilo jeho obmedzujúce presvedčenie o jeho výkonnostných schopnostiach a ďalej podporilo jeho pokrok.

To bol pre Gogginsa okamih, kedy si uvedomil, že na udržanie silnej fyzickej odolnosti potrebuje získať silnú psychickú odolnosť . Od tohto okamihu sa venoval tréningu tela i mysle. Jeho kariéra v armáde trvala dve desaťročia a za svoje úsilie dostal ocenenie "Top Enlisted Man".

Zo života v armáde

Jedným z najnáročnejších okamihov v Gogginsovom živote bola havária vrtuľníka, v ktorom bolo niekoľko Gogginsových blízkych priateľov, počas operácie Red Wings v roku 2005.

Túto zničujúcu tragédiu využil ako inšpiráciu, ktorá ho hnala ďalej. Začal behať podobne ako Forrest Gump. Získal peniaze behaním na dlhé vzdialenosti a výťažok venoval nadácii Special Operations Warrior Foundation, ktorá poskytuje vzdelávacie štipendiá študentom, ktorí prišli o rodičov v sektore špeciálnych operácií. Na charitatívne účely vybral viac ako 2 milióny dolárov, čo ho dostalo do hľadáčikov objektívov.

Beh sa stal pre Davida vášňou aj nástrojom, ktorým mohol poukazovať na rôzne problémy. David sa stal ultramaratóncom! Badwater 135 je vyčerpávajúci beh na 135 míľ, ktorý začína v Údolí smrti, 282 metrov pod hladinou mora, a končí v nadmorskej výške 8 374 metrov.

Jeho kvalifikačným závodom bol jednodňový beh na 100 míľ v San Diegu, ktorý zvládol za 19 hodín bez väčšej prípravy. Po jeho dokončení strávil celý rok usilovným tréningom na extrémne preteky Badwater 135, ako to len šlo. Obsadil neuveriteľné piate miesto a dokončil ho za 30 hodín.

David tiež prekonal alebo skôr bojuje s mnohými zdravotnými neduhmi. Keď Davida v roku 2010 vyšetril lekár na bežnej prehliadke, zistil u neho vrodenú vadu zvanú defekt predsieňovej prepážky. Kvôli diere medzi dvoma sieňami športovcovho srdca nebol orgán schopný pracovať na maximálny výkon. Stretával sa tiež s postupujúcou svalovou slabosťou a ochabovaním.

Čo odovzdáva David ľuďom?

Mentalita day one, week one – Každý deň žije tak, ako keby to bol prvý deň jeho novej práce. Podľa neho, hoci toto myslenie ľuďom vadí, funguje a núti ho ukázať sa naplno a niečo si z daného dňa odniesť.

Naučil sa tiež, že sa nikdy nesmie uspokojiť so svojimi úspechmi. Zostal hladný po ďalšom posúvaní a verí, že pokiaľ si človek neustále nekladie výzvy, nikdy nebude v živote spokojný.

David Goggins tvrdí, že každý deň je príležitosťou k úspechu, a pokiaľ sa oň neusiloval, necíti sa naplnený. Jeho disciplína je vnútorne motivovaná a neotrasiteľná žiadnymi vonkajšími meradlami. Snažia sa mať svoje merítka vyššie ako ostatné, aby dosiahol to, čo ostatní považujú za nemožné.

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré sa David Goggins počas rokov tréningu a súťaženia naučil, je dôležitosť psychickej odolnosti. Túto lekciu si osvojil hneď na začiatku, keď vstúpil do Navy SEALs, ale ostala mu po celý život. Táto zručnosť sa hodí v živote aj podnikaní. Goggins verí, že sila mysle je to, čo odlišuje úspešné od menej úspešných.

David sa snaží ľudí jednoducho inšpirovať a nadchnúť, aby sa snažili svoj život naplniť a nečakali len doma so založenými rukami. Jednoduchá rada Davida na záver znie – zbavte sa lenivosti a prestaňte sa vyhovárať na svoj životný údel.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Lenivosť Úspech David Goggins
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, livesuccesfully
 
Staršie správy
Staršie správy