Nevyplatená mzda

poradnaporadna

K dnešnému dňu mi zamestnávateľ nevyplatil mzdu za 22 mesiacov, na úrade práce ma nechcú evidovať, zamestnávateľ je vo vyšetrovacej väzbe, hrozí mu dlhoročný pobyt za mrežami, konateľ je nezastihnuteľný. Ako mám riešiť túto situáciu?

Od 1.7.2009 som bola zamestnaná na dobu určitú do 31.5.2011. Avšak od 1.8.2009 mi nebola vyplatená mzda, čiže ku dnešnému dnu mi zamestnávateľ nevyplatil 22 mesiacov. Ako som sa už informovala, nie je to trestný čin , ale občianskoprávny spor, čiže sa musím obrátiť na okresný súd., Čo to vlastne znamená v mojom prípade? Nie som materiálne zabezpečená, aby som si mohla dovoliť platiť súdny spor, ako konať? Ďalší problém je že mám zmluvu na dobu určitú, ktorá mi skončila ku dnu 31.5.2011, na úrade prace ma neprijali nakoľko mi zamestnávateľ nevydal zápočtový list a neodhlásil ma z poisťovní. Ma úrad práce nárok, ma z tohto dôvodu nezaevidovať na úrade práce?
Zamestnávateľ je vo vyšetrovacej väzbe,  hrozí mu dlhoročný pobyt za mrežami, konateľ je nezastihnuteľný. Ako mám vlastne ďalej riešiť túto situáciu?

 

Poradňa: Doklady, ktoré je potrebné preložiť spolu so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, závisia od toho, aký bol status uchádzača o zamestnanie predtým, ako požiadal o zaradenie do evidencie uchádzača o zamestnanie. V prípade opísanom vyššie, uchádzač o zaradenie do evidencie bol zamestnancom. Status zamestnanca mu zanikol z dôvodu skončenia pracovného pomeru uplynutím doby, na ktorú bol pracovný pomer dojednaný, t.j. uplynutím určitej doby a túto skutočnosť môže zamestnanec preukázať pracovnou zmluvou. Ak úrad odmietne zaradiť uchádzača o zamestnanie do evidencie, uchádzač môže podať odvolanie.

 

Postup pri nevyplatení mzdy sme opisovali v článku Nevyplatenie mzdy zamestnávateľom a práva zamestnanca. Zamestnanec môže podať na súd žalobu alebo návrh na vydanie platobného rozkazu (tlačivo vydané Ministerstvom spravodlivosti SR). Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní od zaplatenia súdneho poplatku. Ak dlžník podá odpor alebo ak sa nepodarí platobný rozkaz dlžníkovi doručiť, súd nariadi pojednávanie. Súčasne s podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu alebo s podaním žaloby môže zamestnanec (navrhovateľ) požiadať aj o oslobodenie od súdneho poplatku, ak to pomery jeho odôvodňujú.

 

Bezplatnú právnu pomoc poskytuje Centrum právnej pomoci (http://www.legalaid.sk/ ) na základe žiadosti. Ak žiadateľ spĺňa podmienky na poskytnutie pomoci, centrum mu poskytne bezplatné právne poradenstvo a prípadne aj zastupovanie právnikom na súde.

 

V situácii , ak by bol na zamestnávateľa podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, zamestnanec sa môže uplatniť svoje nároky v Sociálnej poisťovni, tak aby boli uspokojené z dávky garančného poistenia. Bývalý zamestnanec, ktorému je zamestnávateľ dlžný nevyplatenú mzdu, je veriteľom zamestnávateľa. Veriteľ je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak je dlžník( t.j. zamestnávateľ alebo bývalý zamestnávateľ) voči nemu viac ako 30 dní v omeškaní s plnením peňažného záväzku a zároveň možno odôvodnene predpokladať platobnú neschopnosť tohto dlžníka. Platobnú neschopnosť dlžníka možno odôvodnene predpokladať vtedy, ak je dlžník viac ako 30 dní v omeškaní s plnením aspoň dvoch vykonateľných alebo písomne uznaných peňažných pohľadávok aspoň dvoch veriteľov, napriek tomu, že bol veriteľmi týchto pohľadávok písomne vyzvaný na ich zaplatenie.

 

25.07.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Nevyplatenie mzdy Urad prace
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy