Pracovná zmluva na dobu určitú

poradnaporadna

Prosím o radu ohľadom môjho pracovného pôsobenia v školstve. Na pozíciu učiteľky som bola prijatá za odchádzajúceho učiteľa do dôchodku. Práca sa mi veľmi páči, avšak "nesadla" som si s pani riaditeľkou. Tá mi oznámila, že zastupujem kolegyňu, ktorá odišla na MD až po pol roku môjho nástupu do školy. Starú zmluvu roztrhala a predložila mi na podpis novú, zmenenú pracovnú zmluvu, v ktorej je uvedené meno zastupujúcej kolegyne. Takéto jednanie pani riaditeľky považujem za účelové, zmluvu som nepodpísala. Myslím si, ak som bola prijatá na zástup učiteľa, ktorý už do školy nenastúpi, nemal by byť takýto zástup účelovo menený.

Poradňa: Ako vyplýva aj z otázky čitateľky, je podstatné skúmať dojednanie v pracovnej zmluve. Zamestnankyňa nastúpila na miesto po kolegovi, ktorý odišiel do dôchodku, v tomto prípade usudzujeme, že sa nejednalo o pracovný pomer na zastupovanie, t. j. na dobu určitú, ale na dobu neurčitú. I keď následne zamestnávateľ zničil jeden exemplár pôvodne uzatvorenej pracovnej zmluvy, predpokladáme, že druhý exemplár pôvodne uzatvorenej pracovnej zmluvy má zamestnankyňa. Ak zamestnankyňa nemá druhý exemplár pracovnej zmluvy, jej pozícia pri akomkoľvek dokazovaní je sťažená.

 

Zámerom zamestnávateľa je pravdepodobne uzavrieť zmluvu na dobu určitú, t. j. na dobu zastupovania počas trvania materskej / rodičovskej dovolenky inej zamestnankyne. V takom prípade je nie je dôvod, aby zamestnankyňa podpisovala nové znenie pracovnej zmluvy, lebo za účelom preukázania existencie trvania pracovného pomeru na dobu neurčitú môže použiť pôvodne uzatvorenú pracovnú zmluvu a ak ju nemá ani zamestnanec ani zamestnávateľ, uplatní sa ustanovenie Zákonníka práce, podľa ktorého pracovný pomer je uzatvorený na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne.

 

26.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Zastupovanie pocas md
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy