Zamestnanie bez pracovnej zmluvy - a čo teraz?

poradňaporadňa

V r.1999 som bola prijatá do zamestnania menovaním do funkcie vedúcej odboru. Nebola so mnou uzavretá pracovná zmluva. Podľa bývalého riaditeľa a vtedajších predpisov zákona o verejnej službe vraj menovanie do funkcie je postačujúce. Odvtedy sa vymenili nielen riaditelia, ale z príspevkovej organizácie sa stala nezisková organizácia v rukách súkromnej spoločnosti. Ako mám teraz postupovať.

Poradňa: Zákon č. 65/1965 Zb., t.j. Zákonník práce platný v roku 1999, umožňoval založenie pracovného pomeru vymenovaním, a to u vedúcich zamestnancov vymenovaných do funkcie podľa osobitných predpisov ( §27ods. 3 ). Ak bol zamestnávateľ právnickou osobou, pracovný pomer sa mohol založiť vymenovaním u vedúcich zamestnancov, ktorých do funkcie vymenúva štatutárny orgán.
Za vedúce funkcie boli považované vedúcich zamestnancov v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu. Vymenovanie a odvolanie mohol vykonať výlučne štatutárny orgán. V tomto prípade organizácia vydala zamestnancovi menovací dekrét alebo podobnú listinu.

Pracovný pomer založený voľbou alebo vymenovaním vznikol dňom, ktorý bol určený na nástup do funkcie. Uplynutím volebného obdobia, odvolaním z funkcie ani vzdaním sa funkcie sa pracovný pomer nekončil, ale zamestnávateľ so zamestnancom sa mal dohodnúť jeho ďalšom pracovnom zaradení u zamestnávateľa na inú prácu zodpovedajúcu jeho kvalifikácii, prípadne na inú pre neho vhodnú prácu.

V roku 2001 bol schválený nový zákonník, ktorá nahradil predchádzajúcu právnu úpravu. Podľa aktuálne platného právneho stavu, pracovný pomer sa zakladá len pracovnou zmluvou. Zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v platnom znení obsahuje v prechodných a záverečných ustanoveniach, konkrétne v § 252 nasledovné ustanovenie:

Pracovné pomery, ktoré boli založené voľbou alebo vymenovaním podľa § 27 ods. 3 až 5 Zákonníka práce pred dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona, sa považujú za pracovné pomery vzniknuté pracovnou zmluvou podľa tohto zákona.

Na základe vyššie uvedeného je nepochybné, že pracovný pomer je platne uzatvorený a trvá aj po zmene právneho predpisu, ale za účelom právnej istoty zamestnanca aj zamestnávateľa je vhodne spísať aj úplné znenie pracovnej zmluvy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy