Zmena dojednania o mzde a výpoveď zo strany zamestnávateľa

poradňaporadňa

Zamestnávateľ mi doručil nový platobný výmer prostredníctvom mailu (čiže chýba na ňom podpis zamestnávateľ) s tým, že začal bez môjho vedomia platiť už od začiatku mesiaca február. S uvedeným platobným výmerom nesúhlasím, čiže sa ho nechystám podpísať. Dostanem za mesiac február rovnakú mzdu, ako je uvedené v pôvodnej pracovnej zmluve. Je možné, že pokiaľ tento mzdový výmer nepodpíšem, dostanem zo strany zamestnávateľa výpoveď? Mám vtedy právo na odstupné?

Poradňa: Zamestnávateľ a zamestnanec dojednávajú v pracovnej zmluve druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručnú charakteristika, miesto výkonu práce (obec a organizačnú časť alebo inak určené miesto), deň nástupu do práce, a súčasne aj mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Výšku mzdy uvedenú v pracovnej zmluve možno následne meniť dohodou o zmene pracovných podmienok podľa § 54 Zákonníka práce. Zmena dojednanej mzdy je považovaná za dohodu o zmene pracovných podmienok, ktorá musí byť vyhotovený písomne. Zákonník práce neumožňuje zníženie mzdy na základe jednostranného rozhodnutia zamestnávateľa.

Zamestnávateľ nie je oprávnený dať zamestnancovi výpoveď bez uvedenia dôvodu alebo na základe ľubovoľného dôvodu. O dôvodoch výpovede a podmienkach vzniku nároku na vyplatenie odstupného sme písali našom príspevku Výpoveď z pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.
3.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy