Zmena doby neurčitej na dobu určitú

poradnaporadna

Keď som odchádzala na rodičovskú dovolenku, pracovala som na pozícii na dobu neurčitú v spoločnosti, kde pracujem už cca 5 rokov. Keď moje dieťa dovŕšilo 1,5 roka, rozhodla som sa vrátiť do práce. Na pôvodné miesto som sa nechcela vrátiť, nakoľko bolo časovo a psychicky náročné a nedokázala by som dieťa pravidelne vyzdvihnúť zo škôlky načas. Môj nadriadený bol veľmi spokojný s mojou nástupkyňou, takže som požiadala HR oddelenie o inú pozíciu, ktorá by bola hlavne časovo zvládnuteľná. Novú pozíciu som dostala ale na dobu určitú, zastupovanie počas MD, miesto som zobrala nakoľko mi skutočne išlo o to aby som čím skôr išla do kolektívu pracujúcich a k tomu bola aj mne vyhovujúca pracovná doba. Po 2 - 3 mesiacoch som si všimla na výplatnej páske zaradenie o "triedu nižšie" s tým, že pri podpisovaní novej zmluvy na dobu určitú mi bolo povedané, že na danú pozíciu mám vysoký plat a počas zastupovania mi nebude plat ani zvyšovaný. Uvedomujem si, že som podpísala veľmi nevýhodnú zmluvu - jediné čo ma však zaujíma je či bol - je zamestnávateľ oprávnený zmeniť zmluvu na dobu určitú. Moje dieťa dovŕši 3 roky až v marci 2012 a zastupovať by som mala do decembra 2012.

Poradňa: Zmena trvania pracovného pomeru môže byť urobená dohodou o zmene pracovnej zmluvy, s ktorou musí súhlasiť zamestnanec a zamestnávateľ. Takáto dohoda musí byť urobená písomne a ak ste ju dohodu podpísali, znamená to, že ste sa so zamestnávateľom na zmene dohodli.

Váš zamestnávateľ by nebol oprávnený vykonať takúto zmenu jednostranne, bez Vášho súhlasu. Na základe dohody oboch zmluvných strán je zmena trvania pracovného pomeru z doby neurčitej na dobu určitú možná. V pracovnej zmluve so zamestnancom musia byť dojednané aj mzdové podmienky, pokiaľ nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve. Z toho vyplýva, že aj zmena mzdových podmienok môže byť vykonaná iba na základe dohody.

 

14.09.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Zmena Kariera2011 Doba urcita Rodicovska dovolenka 1.9. Neurcita
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy