Návrat do práce po rodičovskej dovolenke a nadbytočnosť

poradnaporadna

V apríli mi skončila rodičovská dovolenka a vrátila som sa späť do práce. Počas materskej dovolenky však bolo moje miesto zrušené a tak mi zamestnávateľ ponúkol trojmesačnú výpovednú dobu plus trojmesačné odstupné. Vo februári 2011 ale prijal novú zamestnankyňu na prácu sekretárky, ktorá má rovnaké vzdelanie ako ja. Nakoľko som tu pracovala predtým 8 rokov myslím si, že mal túto funkciu ponúknuť najprv mne. Má vôbec právo prijať nového zamestnanca a prepustiť ženu po návrate z rodičovskej dovolenky?

Poradňa: Podľa aktuálne platného právneho stavu ( od 1.4.2011), ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce ( t.j. až do troch rokov veku dieťaťa), zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

 

Ak objektívne zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z tzv. organizačných dôvodov resp. nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce. V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov, výpoveďou alebo dohodou, má zamestnankyňa nárok na odstupné. O nadbytočnosť sa jedná v prípade, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať prácami dohodnutými v pracovnej zmluve. Ak pracovnú činnosť rovnakého druhu vykonáva viacero zamestnancov, zamestnávateľ je oprávnený rozhodnúť, s ktorým zamestnancom pracovný pomer skončí. Zákon nevyžaduje, aby sa organizačná zmena realizovala v čase, keď sa zamestnancovi dáva výpoveď, ale musí byť zrejmé, že k nadbytočnosti zamestnanca dochádza v dôsledku organizačnej zmeny.

 

V zmysle ustanovenia § 63 ods.2 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak

 

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Vyššie uvedené zákonné ustanovenie je hmotnoprávnu podmienkou platnosti výpovede. Zamestnávateľ je povinný tieto podmienky splniť, t. j. musí zamestnancovi ponúknuť voľné pracovné miesto. Ak u zamestnávateľa v čase výpovede bolo voľné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, výpoveď je neplatná, preto je potrebné skúmať, či v čase výpovede danej zamestnankyni existovalo u zamestnávateľa voľné miesto. V prvom rade musí zamestnávateľ ponúknuť zamestnancovi vhodné voľné pracovné miesto, ktoré zodpovedá kvalifikácii, zdravotnému stavu, skúsenostiam, zručnostiam a spôsobilosti zamestnanca na prácu. Ak zamestnávateľ takúto prácu odmietol, t. j. nebol ochotný na ňu prejsť, zamestnávateľ mu môže dať výpoveď. Ak zamestnávateľ nemá voľné pracovné miesto, ktoré je vhodné pre zamestnanca podľa vyššie u vedených kritérií, zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi aj inú vhodnú prácu, aj menej kvalifikovanú.

 

10.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Rodicovska dovolenka Organizacne zmeny Navrat z materskej
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy