Chcem pracovať. Značka: Mám dieťa

trenkwaldertrenkwalder

Deti a práca. Ako sa dajú skĺbiť tieto obe veľmi dôležité súčasti nášho života? Ako si optimálne zariadiť materskú a rodičovskú dovolenku? Čo s financiami a vlastnou realizáciou? Táto problematika je aktuálna stále vzhľadom k tomu, že deti sa naďalej rodia (aj keď v menšom počte a neskoršom veku) a zatiaľ nikto nevymyslel spôsob, ako zabezpečiť ich výchovu bez výraznejšej zmeny v dennom režime rodičov. Ako možno prežiť prvých niekoľko rokov od narodenia ratolestí s čo najväčšou ľahkosťou a plnohodnotným pracovným uplatnením?

Mnohí zastávajú názor, že dnešná doba rodičom malých detí veľmi nepraje. V tomto si dovolím súhlasiť len sčasti, a to vôbec nie preto, že matkou ešte nie som. Poďme sa ale najprv pozrieť na tú menej pozitívnu stránku.

 

Zákonník práce vs. realita

Je pravda, že Zákonník práce upravuje správanie zamestnávateľov k nastávajúcim mamičkám ako aj tým, ktoré sa do práce po MD či RD vracajú. Štatistiky a skúsenosti však dokazujú, že na svoje pôvodné miesto sa nevráti vysoké percento mamičiek, pričom dôvody sa rôznia. Mnohé si

Chcem pracovať. Značka: Mám Galéria fotiek (3)
na vlastnej koži zažili nie práve najférovejší prístup, na základe ktorého neprichádzalo do úvahy prijať alternatívnu pracovnú pozíciu, nakoľko sa úplne vymykala pôvodnej. Zákon nezákon. Na druhej strane však existuje pomerne veľká skupina mamičiek ktoré sa vrátili späť bez komplikácií a rýchlo sa zadaptovali opäť na pracovné prostredie. Možno usudzovať, že mali šťastie? Nie, to by ich muselo byť oveľa menej.

 

Strojcom svojho šťastia po materskej je mama sama 

Návraty späť sú ovplyvňované jednak samotnou spoločnosťou, pre ktorú pracovali a jej „rodičovskou“ filozofiou. K tomu, že sa vrátili späť, však mnohé mamičky prispeli aj pravidelným udržiavaním kontaktov s kolegami a nadriadenými. Prostredníctvom nich mali neustále k dispozícii aktuálne informácie o dianí vo firme. Preto s blížiacim sa termínom návratu kolegovia vedeli, že sú to stále tí istí ľudia, ktorí sa tešia späť do práce. To je dobrá rada nad zlato pre všetky mamičky. Odchodom na materskú nezabúdajte na ľudí z firmy – keď odrežete kontakty, veľmi rýchlo na vás zabudnú, možno na pár výnimiek.

Čiže do istej miery sme samé strojcom svojho šťastia po materskej a to práve spôsobom, akým sa udržiavame v povedomí nášho zamestnávateľa.

Vrátim sa ešte späť – veľa žien, ktoré sú doma s dieťaťom má potrebu pracovať. Táto vzniká na základe rôznych motívov - vo väčšine prípadov je to finančná stránka a vlastná realizácia. Dobrú východiskovú situáciu majú mamičky, ktorým zamestnávateľ a charakter práce umožňujú pracovať na diaľku a postupne sa tak vracať do pracovného diania.

 

Kde a ako sa realizovať počas rodičovskej dovolenky? 

Zároveň však mnoho žien uplatnenie počas materskej a rodičovskej dovolenky nenájde. A veľa z nich ani nehľadá. Na rôznych portáloch a diskusných fórach možno nájsť otázky typu: Ako? Neviete o nejakej možnosti? Respektíve sa možno stretnúť s prosbami sprostredkovania nejakej práce. Pečené holuby však z neba padnú len zriedka, a k tomu, aby sa mamičky mohli uplatniť, by mali skúsiť porozmýšľať nad tým, čo zo svojich schopností a zručností môžu zúžitkovať. Možnosti sa ponúkajú bez ohľadu na región a hustotu osídlenia. Napríklad rozšírenou formou privyrábania si je doučovanie jazykov – k tomu nepotrebujete nič okrem kúska priestoru a podkladov.

Ďalším zo spôsobov je opatrovanie ďalších detí okrem svojho – celodenné či hodinové. Alebo opatrovanie starých ľudí v okolí. Mamičky si tiež často privyrábajú upratovaním.

Ale napríklad aj rôznymi autorskými činnosťami ako je písanie článkov – okrem iného aj práve o materstve a vlastných skúsenostiach s ním. Je to pre ne nielen zárobková činnosť, ale aj pomoc ďalším mamičkám pri výchove a organizovaní života.

Vymenovala som niekoľko alternatív, avšak vy sami by ste mali vedieť najlepšie, čo môžete zúžitkovať. Za pokus to určite stojí a uvidíte, že rodinný rozpočet bude potešený tiež. Plus k tomu prirátajte váš dobrý pocit.

Ak nemáte friendly zamestnávateľa ani ste neprišli na nič, čím by ste si mohli zarábať po svojom, skúste iné formy zamestnávania – brigády. Ideálne by boli také, ktoré sa približujú tomu, čo ste robili. Ak sa vám v podobnej oblasti nepodarí uplatniť, skúste v inej nájsť pozitívny prínos pre vás (okrem peňazí). A keď už budete po „dovolenke“ určite budete pre potenciálneho (či existujúceho) zamestnávateľa zaujímavejšia ako mamičky, ktoré svoju pozornosť venovali výhradne dieťaťu / deťom.

 

Každého zaujíma, akým spôsobom ste si udržiavali pracovné návyky.

A čo teda robiť vo fáze „po“ v prípade, že to „nevyšlo“ u vášho zamestnávateľa? V prvom rade sa pripravte na to, že vás čaká neľahká úloha.

Chcem pracovať. Značka: Mám Galéria fotiek (3)
Pre naše spoločnosti sú mamičky znevýhodnenou skupinou, čo priznávajú mnohí. Obávajú sa častých absencií, už spomínanej straty pracovných návykov alebo aj znížených komunikačných zručností vplyvom „dlhodobého používania detského jazyka“. Preto ak si budete hľadať po materskej či rodičovskej zamestnanie, predovšetkým si dôverujte. Ak sa bojíte pohovoru, skúšajte prezentovanie samej seba pred zrkadlom až kým nebudete spokojná s tým čo vidíte. Je veľmi pravdepodobné, že budete konfrontované s otázkami smerujúcimi práve k absenciám, OČRkám a celkovo vašej schopnosti si zorganizovať život tak aby ste sa mohli práci venovať plnohodnotne. Pripravte si argumenty a buďte presvedčivá – veď predsa 2x svokra a 2x svokor plus ďalší pomocníci sú vám k dispozícii kedykoľvek (aj keď to preženiete). Zároveň však otvorene hovorte o tom, že neviete v tejto chvíli odhadnúť koľko dní vynecháte kvôli deťom. Naproti tomu zdôraznite, že taký time-manažment ako pri deťoch ste nemali nikdy predtým a nemáte v najmenšom úmysle fluktuovať (objektívny fakt je ten, že mamičky hľadajú stabilitu a sú lojálne). A pokiaľ ste sa venovali pracovným aktivitám o ktorých som hovorila v predošlom odseku, hovorte o nich! Pripravte sa aj na otázky typu nadčasy, prípadne cestovanie.

 

Že sa to dá rôznymi spôsobmi si možno potvrdiť všade navôkol nás. Poznám mamičky s dvoma a viacerými deťmi, ktoré zvládajú skĺbiť všetko a majú to perfektne zorganizované. Poznám aj osobu, ktorá 4 týždne po pôrode lektorovala – je to slobodná mamička, samostatne zárobkovočinná osoba a pokiaľ by nepracovala, nemala by sa na koho spoľahnúť. A takýchto pozitívnych príkladov je oveľa viac. Takže mamičky, je to z veľkej časti aj o vás!

 

Čo dodať – snáď len toľko, že aspoň ja osobne pevne verím, že časom sa u nás podmienky pre všetky matky zlepšia nielen zo strany štátu, ale aj zamestnávateľov. A to nielen vyšším využívaním skrátených pracovných úväzkov alebo zavádzaním firemných škôlok, ale predovšetkým zmenou postoja k zamestnávaniu matiek malých detí.

 

P.S.: Pre zaujímavé informácie a inšpiráciu sa choďte pozrieť na www.workingmother.com.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011 Materska Rodicovska
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy