Zamestnanec prišiel o vodičák kvôli alkoholu. Môže dostať výpoveď?

Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu, najdlhšie jeden rok, vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu, najdlhšie jeden rok, vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Zdroj: photl.com

Zamestnanec u mňa pracuje 5 rokov. Počas víkendu prišiel o vodičský preukaz pre požitie alkoholu, v pondelok nastúpil do práce s tým, že nemôže vykonávať rozvoz tovaru a zásobovanie skladu, čo je jeho hlavná pracovná náplň a žiadal ma o preradenie na prácu v sklade. Ja to však považujem za vážne porušenie pracovnej disciplíny a chcem mu dať okamžitú výpoveď. Mám na to nárok? Pri výpovedi by som mu chcela dať podpísať prehlásenie o zákaze vykonávania tejto činnosti u konkurencie, pretože pozná všetky naše kontakty, dodávateľov a odberateľov.

Poradňa: Ak zamestnanec  vykonáva prácu, na výkon ktorej zákon vyžaduje určité  oprávnenie povolenie, licenciu alebo iný predpoklad vyžadovaný zákonom, aby mohol danú prácu vykonávať a počas trvania pracovného pomer prestane spĺňať požiadavky stanovené právnymi predpismi, môže zamestnanec prísť o prácu.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 pís, d) bod 1  Zákonníka práce, a to konkrétne keď zamestnanec nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce.  V takomto prípade sa však nejedná o porušenie pracovnej  disciplíny. Nejedná sa o dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru,ale o výpovedný dôvod, kedy sa pracovný pomer skončí na základe výpovede danej zamestnávateľom až uplynutím výpovednej doby. Dĺžka výpovednej doby závisí od toho, koľko trval pracovný pomer u zamestnávateľa a v zásade platí, že čím kratšie trvanie pracovnéh pomeru, tým kratšia je aj výpovedná doba.

Aj v prípade tohto výpovedného dôvodu platí, že zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Povinnosť zachovávať  mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa  zamestnanec dozvedel pri výkone zamestnania a ktoré v záujme zamestnávateľa nemožno oznamovať iným osobám, je jednou zo základných povinností zamestnanca a vyplýva priamo z ustanovenia § 81 Zákonníka práce.  Zachovávanie mlčanlivosti je povinnsťou každého zamestnanca a nie je potrebné, i keď to nie je ani zakázané, aby zamestnanec  osobitne podpisoval vyhlásenie o mlčanlivosti.

Od povinnosti mlčanlivosti je potrebné odlišovať dohodu o obmedzení výkonu určitých činností po skončení pracvného  pomeru. Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu, najdlhšie jeden rok, vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Takúto dohodu možno uzatvoriť  len so zamestnancami, ktorí v priebehu trvania pracovného pomeru majú možnosť nadobudnúť informácie alebo znalosti, ktoré nie sú bežne dostupné a ich využitie by mohlo privodiť zamestnávateľovi podstatnú ujmu. Za takéto obmedzenie zamestnávateľ zamestnancovi platí. Viac o obmedzení zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru sme písali v článku "Vykonávam prácu u konkurenciel. Hrozí mi postih?"

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Alkohol Vodičák Konkurencia Výpoveď Porušenie Mlčanlivosť Disciplína Činnosť U Konkurencie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy