Akohol na pracovisku. Ide o porušenie pracovnej disciplíny?

Vnesenie alkoholu na pracovisko môže byť považované za porušenie pracovnej disciplíny, najmä ak je takýto zákaz obsiahnutý v pracovnom poriadku. Vnesenie alkoholu na pracovisko môže byť považované za porušenie pracovnej disciplíny, najmä ak je takýto zákaz obsiahnutý v pracovnom poriadku. Zdroj: photl.com

Zamestnanec kúpil cestou do práce fľašu alkoholu a neotvorenú ju priniesol do práce Pri kontrole mu našli neotvorenú fľašu. Jedná sa o porušenie pracovnej disciplíny?

Poradňa: Pracovnú disciplínu môžeme charakterizovať ako súbor príkazov, nariadení, povinností a obmedzení, ktoré sú zamestnanci povinní dodržiavať. Niektoré povinnosti, ktoré sú obsahom záväzku zamestnanca môžeme vyvodiť zo zákonníka práce, ale väčšinou zamestnávatelia uvádzajú súhrn zákazov a povinností v pracovnom poriadku alebo inom internom predpise.  

Zamestnávateľ musí už pri nástupe do zamestnania oboznámiť zamestnanca  s pracovným poriadkom, s kolektívnou zmluvou a s právnymi predpismi vzťahujúcimi sa na prácu ním vykonávanú, s právnymi predpismi a ostatnými predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktoré musí zamestnanec pri svojej práci dodržiavať, a s ustanoveniami o zásade rovnakého zaobchádzania.

Zákaz konzumácie alkoholu na pracovisku ako aj zákaz nastupovať do práce pod vplyvom alkoholu uplatňujú všetci zamestnávatelia, pričom niektorí zakazujú zamestnancom nosiť do práce veci, ktoré sa obvykle do práce nenosia ako napr. alkohol, cennosti, nebezpečné predmety, zbrane a pod. U uvedeného dôvodu môže byť aj vnesenie alkoholu na pracovisko považované za porušenie pracovnej disciplíny, najmä ak je takýto zákaz obsiahnutý v pracovnom poriadku.

Rovnako teba v pracovnom poriadku možno hľadať aj podmienky, kedy a akým spôsobom môže zamestnávateľ kontrolovať zamestnancov. V  zmysle ustanovenia  § 177, ods. 2  Zákonníka práce,  na ochranu svojho majetku je zamestnávateľ oprávnený vykonávať v nevyhnutnom rozsahu kontrolu vecí, ktoré zamestnanci vnášajú na pracovisko alebo odnášajú z pracoviska. Pri kontrole sa musia dodržať predpisy o ochrane osobnej slobody a nesmie byť ponižovaná ľudská dôstojnosť a výkon kontroly musí byť v súlade s dobrými mravmi.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Alkohol Pracovisko Disciplína Pracovná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy