Vykonávam prácu aj u konkurencie. Hrozí mi postih?

Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil. Zdroj: photl.com

Existujú nejaké obmedzenia, akú prácu môžem vykonávať, keď už mám jednu podobnú prácu u iného zamestnávateľa? Môže ma bývalý zamestnávateľ kontrolovať alebo obmedzovať aj v prípade, keď končím pracovný pomer?

Poradňa: Počas trvania pracovného pomeru môže zamestanec popri svojom zamestnaní vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, ale potrebuje k tomu predchádzajúci písomný súhlas zamestnávateľa.

Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil. Zamestnanec môže začať vykonávať konkurenčnú zárobkovú činnosť len po udelení súhlasu zamestnávateľa. Ak  po udelení súhlasu vzniknú na strane zamestnávateľa  vážne dôvody, môže svoj súhlas písomne odvolať a v písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť dôvody odvolania. Po odvolaní súhlasu je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu inú zárobkovú činnosť skončiť.

Začatie vykonávania inej zárobkovej činnsti alebo jej neukončenie po odvolaní súhlasu môže byť dôvodom výpovede alebo okamžitého skončenia pracvného pomeru, lebo zamestnávatelia takéto konanie často kvalifikujú ako závažné porušenie pracovnej diciplíny. Uvedené obmedzenie výkonu inej zárobkovej činnosti vyplýva priamo zo zákona a zamestnancovi zaň nepatrí žiadny príplatok ani iné mzdové zvýhodnenie.

Súhlas zamestnávateľa sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

Zamestnanec a zamestnávateľ sa môžu dohodnúť na obmedzení zárobkovej činnosti  aj po ukončení pracovného pomeru zamestnanca, a to v pracovnej zmluve priamo pri vzniku pracovného pomeru alebo aj kedykoľvek počas  trvania pracovného pomeru dodatkom k pracovnej zmluve.

Zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu dohodnúť, že zamestnanec po skončení pracovného pomeru nebude po určitú dobu, najdlhšie jeden rok, vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Takúto dohodu nemožno uzatvoriť so všetkými zamestnancami, ale len s tými, ktorí v priebehu trvania pracovného pomeru majú možnosť nadobudnúť informácie alebo znalosti, ktoré nie sú bežne dostupné a ich využitie by mohlo privodiť zamestnávateľovi podstatnú ujmu.

Ak rozsah obmedzenia zárobkovej činnosti dohodnutý v pracovnej zmluve je väčší, ako to vyžaduje potrebná miera ochrany zamestnávateľa, môže súd záväzok zamestnanca obmedziť alebo zrušiť.  Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi primeranú peňažnú náhradu najmenej v sume 50% priemerného mesačného zárobku zamestnanca za každý mesiac, počas ktorého trvá záväzok obmedzenia zárobkovej činnosti aj po skončení trvania pracovného pomeru.  Peňažná náhrada je splatná vo výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, a to za predchádzajúce mesačné obdobie, ale zamestnanec sa môže so svojím bývalým zamestnávateľom dohodnúť aj na inej splatnosti.

Na ochranu záujmov zamestnávateľa sa možno so zamestnancom v pracovnej zmluve dohodnúť, že ak zamestnanec poruší záväzok nevykonávať konkurenčnú činnosť počas určitého času po skončení pracovného pomeru, bude povinný zaplatiť zamestnávateľovi peňažnú náhradu. Suma peňažnej náhrady nesmie presiahnuť celkovú sumu peňažnej náhrady, ktorú má zamestnávateľ vyplatiť zamestnancovi za to, že nebude  po skončení pracovného pomeru vykonávať zárobkovú činnosť. Suma peňažnej náhrady sa primerane zníži, ak zamestnanec splnil svoj záväzok sčasti.

Ak sa zamestnanec so zamestnávateľ dohodnú na obmedzení zárobkovej činnosti po skončení pracovného pomeru a toto obmedzenie uvedú v pracovnej zmluve,  zamestnávateľ môže svoje rozhodnutie zmeniť a od svojho záväzku odstúpiť len počas trvania pracovného pomeru zamestnanca.

Zamestnanec môže záväzok vypovedať, ak mu zamestnávateľ nevyplatil peňažnú náhradu do 15 dní od uplynutia jej splatnosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výkon Zmluva Konkurencia Práce Zamestnávatelia Dve Dvaja Pracovná Postih Zamestnania Konkurenčná Doložka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy