Chránená dielňa a pracovisko. Aké sú podmienky na jej zriadenie?

Úrad práce poskytuje príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska zamestnávateľovi, ktorý na zriadené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru uchádzača o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím a je vedený v evidÚrad práce poskytuje príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska zamestnávateľovi, ktorý na zriadené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru uchádzača o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím a je vedený v evid Zdroj: photl.com

Mám priznaný plný invalidný dôchodok i preukaz ZŤP. Uvažujem o možnosti zamestnať sa, prípadne si zriadiť takúto dielňu. Môžete mi poskytnúť čo najaktuálnejšie informácie?

Poradňa: Chránená dielňa a chránené pracovisko sú určené predovšetkým na pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím, ktorým zamestnávateľ nemôže poskytnúť vhodné zamestnanie na iných pracoviskách.

Chránená dielňa a chránené pracovisko sú pracoviská zriadené právnickou alebo fyzickou osobou, v ktorých pracuje najmenej 50 percent občanov so zdravotným postihnutím. Zdriaďovacie osoby majú povinnosť viesť osobitnú evidenciu nákladov, výkonov a hospodárskeho výsledku chránenej dielne alebo chráneného pracoviska. Za zriadenie chráneného pracoviska sa považuje aj zriadenie jednotlivého pracovného miesta, ktoré právnická osoba alebo fyzická osoba vytvorila alebo prispôsobila zdravotnému stavu občana so zdravotným postihnutím. Chránené pracovisko môže byť zriadené aj v domácnosti občana so zdravotným postihnutím. Podľa zákona o službách zamestnanosti sa za chránenú dielňu alebo chránené pracovisko považuje aj výrobné družstvo invalidov, ak spĺňa všetky podmienky.

Postavenie chránenej dielne alebo pracoviska priznáva úrad práce na základe kladného posudku orgánu na ochranu zdravia, na dobu neurčitú. Priznané postavenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska úrad zruší, ak právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá zriadila chránenú dielňu alebo pracovisko, neplní podmienky podľa tohto zákona o službách zamestnanosti alebo na základe písomnej žiadosti úradu.

Zmeny od 1. mája

Zmeny prináša novela zákona o službách zamestnanosti. Príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska sa mení z obligatórneho na fakultatívny. Po novom sa obmedzuje účel využitia príspevku a znižuje sa jeho maximálna výška. Na pracovné miesto môže úrad práce poskytnúť príspevok na zamestnanca iba pre toho zamestnávateľa, ktorý do pracovného pomeru prijme uchádzača o zamestnanie, ktorý je osobou so zdravotným postihnutím, vedenou v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej jeden mesiac.

Menia sa aj podmienky poskytovania príspevku na udržanie osôb so zdravotným postihnutím v zamestnaní. Príspevok je určený pre zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú osoby so zdravotným postihnutím na pracovných miestach, ktoré nie sú zriadené ako chránené dielne alebo chránené pracoviská. Úrad práce môže poskytnúť aj príspevok zamestnávateľovi, ktorý zamestnáva viac ako 25 percent osôb so zdravotným postihnutím z priemerného evidenčného počtu zamestnancov a ktorý nemá priznané postavenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska.

Podmienky poskytnutia príspevku

Úrad práce poskytuje príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska zamestnávateľovi, ktorý na zriadené pracovné miesto prijme do pracovného pomeru uchádzača o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej jeden mesiac. Zamestnávateľ musí o príspevok požiadať písomne. Všetky potrebné doklady si môžete stiahnuť zo stránky úradu práce.

Príspevok sa poskytuje na úhradu časti nákladov na zriadenie pracovného miesta pre občana so zdravotným postihnutím v dielňach. Príspevok na neposkytuje na úhradu časti mzdy a preddavku na poistné na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie  platených zamestnávateľom za zamestnanca.

Príspevok sa poskytuje do 30 kalendárnych dní odo dňa predloženia dokladov preukazujúcich vynaložené náklady. Doklady preukazujúce vynaložené náklady je zamestnávateľ povinný predložiť najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa uzatvorenia dohody o poskytnutí príspevku.

Výška príspevku na jedno zriadené pracovné miesto v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku je od 1.5 2013:

  •  4228,96 eur v Bratislavskom kraji
  • 5074,75 eur alebo 5497,64 eur v ostatných krajoch (podľa evidovanej nezamestnanosti)

Ak chcete pracovať v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku, pozrite si ich zoznam na Slovensku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovisko Úrad Dielňa Postihnutý Práce Chránené Zdravotne ZŤP Chránená Handikepovaný ÚP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy