Výbory budú posudzovať poskytovanie príspevkov

Na úradoch práce vznikne nový Výbor pre otázky zamestnanosti.Na úradoch práce vznikne nový Výbor pre otázky zamestnanosti. Zdroj: photl.com

Na úradoch práce má vzniknúť nový Výbor pre otázky zamestnanosti. Posudzovať budú fakultatívne - právne nenárokovateľné príspevky pre niektoré činnosti. Od mája tohto roka tak nebude na ne automatický nárok.

Nový výbor pre otázky zamestnanosti bude mať za úlohu schvaľovať poskytovanie príspevkov aktívnej politiky trhu práce, na ktoré nie je právny nárok. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú v utorok poslali poslanci v Národnej rade SR do druhého čítania.

Dôvodom je adresnosť a tiež zmena niektorých právne nárokovateľných opatrení na nenárokovateľné. Od mája tohto roka tak nebude na ne automatický nárok. Tým sa podľa rezortu práce vytvoria podmienky na lepšie zohľadňovanie situácie na regionálnych trhoch práce a podporí sa sociálny dialóg zameraný na podporu a vytváranie pracovných miest.

Fakultatívnym, teda právne nenárokovateľným, sa stane napríklad príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, protipovodňový príspevok či príspevok na vykonávanie absolventskej praxe. Obligatórnymi zostane len päť príspevkov - na aktivačnú činnosť formou menších obecných služieb, činnosť pracovného asistenta, úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne a dochádzku či presťahovanie sa za prácou.

Okrem týchto zmien dôjde aj k zrušeniu viacerých príspevkov, a to z dôvodu ich nízkej miery využívania alebo nedostatku finančných prostriedkov v štátnej pokladnici. Ide napríklad o príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, ktorý v roku 2011 využilo iba 195 ľudí.

Všetky tieto zmeny spolu so zavedením nového príspevku na podporu udržania pracovných miest majú mať negatívny dosah na štátny rozpočet. Ten má však vykryť ministerstvo práce v rámci svojho rozpočtu. V tomto roku ide o výdavky v objeme 167,77 milióna eur, v roku 2014 o 174,61 milióna eur a v roku 2015 o 180,19 milióna eur.

 

Viac o téme: Domáce Zamestnanosť Výbor Príspevky Poskytovanie Zamestnaní Príspevkov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy