Výbory budú posudzovať príspevky na chránené dielne

Podpora na zriadenie chránenej dielne, či príspevok pre človeka so zdravotným postihnutím, by mali byť povinné.Podpora na zriadenie chránenej dielne, či príspevok pre človeka so zdravotným postihnutím, by mali byť povinné. Zdroj: photl.com

Príspevky v zákone o službách zamestnanosti by mali ostať obligatórne, myslí si to exminister životného prostredia. Vláda chce však zavádzať dobrovoľnosť týchto príspevkov. Môže však tak prísť k subjektívnemu rozhodovaniu alebo k rozhodovaniu na základe politických a osobných vzťahov.

Podpora na zriadenie chránenej dielne, či príspevok pre človeka so zdravotným postihnutím na prevádzkovanie živnosti, by mali byť obligatórne. Myslí si to opozičný poslanec József Nagy (Most-Híd), ktorý na rokovaní parlamentného sociálneho výboru predložil pozmeňujúci návrh v tomto zmysle k novele zákona o službách zamestnanosti. Hoci návrh podporili všetci opoziční poslanci, vo výbore bez podpory vládneho Smeru-SD neprešiel. Exminister životného prostredia ho však plánuje opätovne predložiť aj v pléne Národnej rady SR.


"Teraz chce vláda zavádzať fakultatívnosť týchto príspevkov. V dôsledku toho nejaké okresné 'úderky', výbory majú posudzovať, kto dostane možnosť vytvárať týmto spôsobom zamestnanie. Ja si však myslím, že pokiaľ niekto splní nároky, mal by dostať príspevok. Pokiaľ bolo niečo zneužívané, tak to netreba celé zastaviť alebo spolitizovať, ale zlepšiť kontrolu," vysvetlil Nagy.

Podľa neho by po pripravovanej zmene hrozilo, že komisia bude rozhodovať o nároku na príspevok subjektívne alebo na základe politických a osobných vzťahov.

Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš (Smer-SD) sa však s takýmto výkladom nestotožňuje. Vhodnejšie je podľa jeho slov posudzovať nárok na príspevky individuálne.

"Dnes človek, ktorý sa rozhodne, že chce zriadiť chránenú dielňu, bez ohľadu na jeho schopnosti alebo predstavu ako tam budú ľudia pracovať, dostane peniaze, keď splní nejaké formálne podmienky," upozornil Ondruš.

Zmena má podľa neho zvýšiť efektívnosť využívania týchto príspevkov a zabrániť ich zneužívaniu.
Vládna novela predpokladá, že sa celkom osem aktívnych opatrení na trhu práce preradí z kategórie obligatórnych medzi fakultatívne.

Právny nárok na ich poskytnutie by mal po novom vzniknúť len na základe kladného posudku výboru pre otázky zamestnanosti a následnom schválení úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Ondruš dnes pritom poukázal, že napríklad v susednom Česku sa podrobne posudzuje aj podnikateľský zámer, hoci ide o prácu pre zdravotne postihnutých.
 

Viac o téme: Dieľňa Domáce Zákon Chránené Príspevky O Posudzovanie Chránená Službách Zamestnanosti Dielne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy