10 zmien, ktoré sa týkajú nezamestnaných od 1. mája

Úrad práce nebude mať od 1. mája povinnosť ponúknuť uchádzačovi vhodné zamestnanie.Úrad práce nebude mať od 1. mája povinnosť ponúknuť uchádzačovi vhodné zamestnanie. Zdroj: photl.com

Viaceré zmeny prináša od prvého mája novela zákona o službách zamestnanosti. Nezamestnaní sa nebudú musieť hlásiť na úradoch práce každý mesiac a úrad nebude mať povinnosť ponúknuť uchádzačovi vhodné zamestnanie. Príspevok na cestovanie do zamestnania sa nemení, avšak ďalšie poskytovanie povinných príspevkov sa zmenili na dobrovoľné.

Slovensko má momentálne okolo 400-tisíc nezamestnaných. Pre všetkých týchto ľudí, ako aj pre pracovníkov úradov práce prináša najnovšie zmeny novela zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti, ktorá nadobudla účinnosť od 1. mája 2013.

Ste nezamestnaní? Týkajú sa vás tieto legislatívne zmeny:

  1. Nezamestnaní sa nebudú musieť hlásiť na úradoch práce každý mesiac.
    Periodicitu kontaktu bude po novom určovať samotní pracovníci úradu. Môže ísť o návštevy raz za dva mesiace alebo dvakrát za mesiac. Pracovníci úradov budú môcť venovať osobitnú pozornosť tým klientom, ktorí to skutočne potrebujú. Adresnejšie by mali byť rozdeľované aj peniaze.

  2. Ruší sa povinnosť úradov raz za mesiac ponúknuť uchádzačom vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení trhu práce.

  3. V prípade, ak bude uchádzač o zamestnanie vyradený z evidencie z dôvodu nespolupráce s úradom, opätovne môže byť zaradený až po šiestich mesiacoch.
    V súčasnosti ho bolo možné zaradiť po troch mesiacoch.

  4. Nezamestnaní evidovaní na úrade práce si budú môcť privyrobiť na dohodu.
    Doteraz si nezamestnaní evidovaní na úradoch práce mohli mesačne privyrobiť 143,40 eur. Po novom sa táto výška mení na 75 percent sumy zo životného minima, t.j. 146 eur. O tejto skutočnosti je však potrebné informovať pracovníka úradu práce. Zarobená suma totižto podlieha odvodovému zaťaženiu.

  5. Nezamestnaní si môžu zvýšiť kvalifikáciu odborným kurzom.
    Doteraz sa evidovaní nezamestnaní mohli zúčastniť iba kurzu, ktorý organizoval úrad práce. Od 1. mája môže úrad hradiť aj kurz, ktorý si nezamestnaní vyberú. A to do výšky až 600 eur.

  6. Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť alebo príspevok na vykonávanie absolventskej praxe bude fakultatívny.
    Znamená to, že takýto príspevok bude právne nenárokovateľný a bude sa schvaľovať. Keďže donedávna sa tieto príspevky dostávali po splnení viacerých podmienok, odteraz ich bude schvaľovať komisia. Viac informácií o poskytnutí príspevku si prečítajte v článku „Ste nezamestnaní a chcete podnikať? Získať môžete až 4-tisíc eur.“

  7. Príspevok na dochádzku alebo presťahovanie sa za prácou zostanú obligatórne príspevky.
    Pri týchto príspevkoch nedochádza k zmene a tým pádom nebudú podliehať schvaľovaciemu procesu.

  8. Príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie je zrušený.

  9. Príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska sa mení z obligatórneho na fakultatívny.
    V novele zákona o službách zamestnanosti sa zadefinoval pojem chránená dielňa a chránené pracovisko. Doteraz nebolo možné presne definovať, čo je chránená dielňa a chránené pracovisko. Ďalej sa obmedzuje účel využitia príspevku a znižuje sa jeho maximálna výška. Na toto miesto môže úrad práce poskytnúť príspevok na zamestnanca iba pre toho zamestnávateľa, ktorý do pracovného pomeru prijme uchádzača o zamestnanie, ktorý je osobou so zdravotným postihnutím, vedenou v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej jeden mesiac.

  10. Príspevok na udržanie osôb so zdravotným postihnutím sa mení na fakultatívny.
    Menia sa podmienky príspevku na udržanie osôb so zdravotným postihnutím v zamestnaní. Určený je pre zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú osoby so zdravotným postihnutím na pracovných miestach, ktoré nie sú zriadené ako chránené dielne alebo chránené pracoviská. Úrad práce môže poskytnúť príspevok zamestnávateľovi, ktorý zamestnáva viac ako 25 percent osôb so zdravotným postihnutím z priemerného evidenčného počtu zamestnancov a ktorý nemá priznané postavenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska.
Viac o téme: Máj Zmeny Nezamestnaní Zákon Prvý 1. O Službách Zamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy