Sociálne siete (majú byť kolegovia aj mojimi virtuálnymi priateľmi?)

trenkwaldertrenkwalder

Sociálne siete snáď už ani nie je namieste nazývať novým fenoménom vzhľadom k rýchlosti a intenzite, akou nás zasiahli. Zvykli sme si na ne veľmi ľahko a pre mnohých sa stali významnou súčasťou dennodenného diania. Priniesli nám nové možnosti v PR a marketingu, stali sa zaujímavým nástrojom pri hľadaní zamestnania a zamestnancov, umožňujú nám vracať sa k starým známostiam a byť v kontakte s priateľmi po celom svete. Sú však zároveň aj prostriedkom, ktorý je nositeľom celého komplexu informácií o našom súkromí. Ich zverejnenie pritom môže mať aj negatívny efekt. Predovšetkým ak sa dostanú k nesprávnym prijímateľom.

Súkromie alebo biznis?

Tým narážam na štandardnú situáciu dnešnej doby. Každý z nás ktorí fungujeme na Facebooku preukazujeme istú mieru aktivity a máme rádovo niekoľko desiatok až stoviek „priateľov“. Vo svojej info kolonke zverejňujeme dátum narodenia, zamestnanie resp biznis akému sa venujeme a mnoho ďalších údajov vrátane mailu alebo čísla mobilu. Pre tých z nás, ktorí využívajú marketingové vymoženosti sociálnych sietí pre zvýšenie úspechu svojho podnikania, sú hlavne komunikačným nástrojom pre oslovenie konkrétnych cieľových skupín. Je zrejmé, že sa pritom nezameriavajú na zverejňovanie svojich súkromných informácií, prípadne majú založený svoj privátny profil a marketingu sa venujú prostredníctvom špeciálne vytvorených funpages a skupín.

 

Virtuálni priatelia – zdroj informácií.

Čo ale so štandardnými pracujúcimi? Je faktom, že predovšetkým Facebook nám nahrádza osobný kontakt a to je pre nás neoceniteľnou pomocou v dobe, keď čas plynie závratne rýchlym tempom. Otvára nám dvere k starým či novým známym, umožňuje zistiť ako sa majú a čomu sa práve teraz či dlhodobejšie venujú a aké zdieľajú povedzme politické názory. Tieto zdroje sú pre nás prínosné v tom, že máme lepší prehľad o niektorých osobách, ktorý nám môže byť v budúcnosti užitočný pri čomkoľvek.

 

Koľko máte priateľov? A koľko „priateľov“?

Z niektorých prieskumov, realizovaných kvôli sociálnym sieťam vzišla štatistika, že každý jednotlivec v priemere zvláda 150 „členov komunity“. Je to teda počet osôb s ktorými sme schopní nejakou formou udržiavať kontakt. O konkrétne čísla sa prieť nebudem, avšak faktom ostáva, že čím viac ich máte, tým automaticky aj narastá percento tých, s ktorými nekomunikujete. Zamysleli ste sa už nad tým, čo vás viedlo k tomu uzavrieť tieto virtuálne priateľstvá? A rozmýšľali ste už nad ich redukciou? Áno, uznávam, niektorí z nás jednoducho majú silnú potrebu mať prehľad o všetkom, čo ich známi spáchajú – aj napriek tomu, že sa 10 rokov nevideli. Faktom však ale zároveň je, že kým neprišiel Facebook, na danú osobu sme si počas 10 rokov ani nespomenuli a nezaujímalo nás ako si nažíva. Určite to stojí za zamyslenie.

 

Kolegovia, podriadení a šéfovia – koľkých ich máte „vo friendoch“?

Osobitnou kategóriou sú naši kolegovia, podriadení či šéfovia – s nimi taktiež virtuálne priateľstvá udržiavame. Čo nás ale k tomu vedie a láka? Chceme nahliadnuť do ich súkromia? Zistiť či máme spoločných známych? (spravidla sú spoloční práve len naši spoloční kolegovia). A na čo je to dobré? Je to každopádne optimálny návod, ako zmazať čím ďalej tým viac krehké hranice medzi prácou a súkromím. Nestačí, že často krát pracujeme do úmoru, ale po návrate domov vysedávame pri počítači a priam hltáme každú novinku. Aj o kolegoch. A je to vzájomné.

 

Keď vás niekto vyfotí na žúrke

Existujú aj nepríjemnejšie aspekty virtuálnych priateľstiev s kolegami. Stalo sa vám niekedy, že ste sa zobudili v sobotu na obed po preflámovanej noci a po nalogovaní sa na Facebook zistili, že vás niekto otagoval na nie príliš reprezentatívnych fotkách? Napadlo vám, kto všetko to už stihol vidieť? To sú momenty, v ktorých nám nie je do smiechu. A už tobôž nie pri predstave, že si ich prehliada váš šéf. V princípe sa nemusí jednať len o „reprezentatívne fotky“, mnohí z nás sú citliví na akékoľvek fotky zo súkromia na ktorých sú otagovaní. Veď k čomu predsa naši spolupracovníci potrebujú vedieť, koľko členov má naša rodina či kde sme boli cez víkend?

 

Využívate dostatočne možnosti nastavenia súkromia na Facebooku?

Tí z nás ktorí sa radi socializujú a považujú sa za otvorených sa príliš nezaťažujú ochranou svojich dát. A žiaľ mnoho ľudí stále nemá túto ochranu nastavenú – a pritom je to len zopár klikov. Môžete si svojich virtuálnych priateľov rôzne rozkategorizovať a jednotlivým kategóriam prideliť rôznu úroveň vstupu k vašim informáciám. Tak ako to mám aj ja. Vedome si udržiavam pool svojich cca 350 friendov predovšetkým kvoli networkingu, avšak len približne 1/7 z nich si môže prezerať moje fotky. A v tejto jednej sedmine nie je nikto z kolegov – v podstate mám medzi priateľmi samých bývalých kolegov. Som tak svojím spôsobom poistená a chránim si to čo nepotrebujem vykričať celému svetu a spoločnosti v ktorej pracujem.

 

Pozor! Facebook vám môže skomplikovať kariérny postup!

Nie vždy je totiž informácia vypustená von aj dostatočne odargumentovaná. Jedna fotka tak môže napáchať veľa škody, napríklad aj pri vašom kariérnom postupe. Čo myslíte, koho bude firma uprednostňovať ? Toho, ktorého víkendové aktivity sú podľa zverejňovaných fotiek úzko prepojené na alkohol a zábavu alebo toho, kto po víkendoch pravidelne chodí na výlety?

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy