Športom k lepším vzťahom a výsledkom

trenkwaldertrenkwalder

Momentálny – nazvime ho menší hokejový ošiaľ, ktorý na Slovensku prežívame spája nielen rôzne vekové a sociálne skupiny, ale v neposlednom rade aj kolegov. Môže poslúžiť ako skvelá príležitosť na spoznanie sa a utuženie vzájomných vzťahov, a tým podporiť dobré naladenie v tíme. Sledovanie zápasov ako pasívna forma športu a obohatená o dobré pivo je nepochybne lákavou voľbou. Čo je však oveľa zaujímavejšou formou rozvíjania kolektívu, je aktívne športovanie.

Aktívnym športovaním však nemám na mysli naše individuálne záujmy. Samozrejme, nášmu zdraviu fyzická aktivita prospieva. Ja však chcem hovoriť o takej forme, ktorá prospieva aj pracovným výsledkom.

 

Vymaňte sa zo stereotypu!

Teambuilding je jednou z ciest, ktoré prinášajú zvýšenie produktivity či efektivity alebo kreativity. Jeden až dvakrát do roka sa preveziete na miesto aspoň 100 km vzdialené od sídla vašej firmy, zažijete adrenalínový boom alebo menej euforické aktivity, večer sa oddáte odhaľovaniu tajomstiev skrytých vo víne a iných mokoch a počas ďalšieho dňa sa už s troška menším entuziazmom opäť venujete zlaňovaniu, raftingu a podobne. Pri odchode a pár dní po návrate ste vynikajúco naladení z nedávnych zážitkov a máte pocit, že s kolegami vychádzate lepšie. A taktiež je to pre vás príjemná zmena, vymanenie sa zo stereotypu. Čo je aj celkom reálny fakt. Ak firmy svojim zamestnancom poskytujú takéto zážitky, môžu rátať s tým, že spätná väzba sa objaví. A to vo forme viac uvoľnenej a menej formálnej atmosféry, lepšej spolupráce a výkonnosti a zároveň vyššej spokojnosti zamestnancov. Je to obojstranne výhodné. Ale pozor – ak sa takéto podujatia opakovať nebudú, ich efekt rýchlo vyprchá. K tomu, aby ste sa „vetrali“ častejšie ale nepotrebujete obrovský budget – je aj úlohou šéfov zorganizovať obdobnú akciu – ak aj s príspevkom od každého člena – dôležitý je výsledný efekt.

 

Športujte pravidelne!

Čo viac sa dá spraviť preto, aby ste intenzívnejšie zapájali športové aktivity do pracovného procesu? A načo to je dobré? Ako som už spomínala, teambuildingy, respektíve ich odnože sú fajn, avšak ťažko sa dá hovoriť o ich pravidelnom týždennom opakovaní. Hovorím o tom preto, lebo tímové športovanie je účinná metóda, ktorá nám pomáha byť lepšími a viac stresovo odolnými. Hovoria o tom jednak výskumy ako aj priame skúsenosti prevažne zo zahraničných spoločností. Výsledky jedného amerického výskumu napríklad ukázali, že ľudia, ktorí mali v rámci týždenného vysokoškolského rozvrhu zahrnutý aj pravidelný „telocvik“ podávali lepšie výsledky na skúškach. A zároveň bola u nich identifikovaná nižšia miera stresu.

 

Telocvičňa v kancelárii? Skvelé!

V jednej zahraničnej spoločnosti zaviedli „pohybové riešenie

Športom k lepším vzťahom Galéria fotiek (3)
projektov“. V praxi to znamenalo, že vždy pri projektovej porade bol namiesto okrúhleho stola voľný priestor aby si zúčastnení mohli hádzať loptou. Časom sami veľmi pozitívne zhodnotili túto novinku, pretože im priniesla mnohé dobré nápady. Uvediem ešte jeden príklad – v ďalšej zahraničnej firme, ktorá mala približne 50 zamestnancov, sa rozhodli, že z dvora, ktorý majú za budovou a patrí k ich pozemku, si spravia basketbalové / streetbalové ihrisko. Následne sa dohodli, že vždy v určitú hodinu poobede až podvečer si pôjdu jednotlivé tímy zahrať. Na ich príjemné prekvapenie sa im to oplatilo. Čas, ktorý trávili športom – teda mimo pracovnej rutiny - im priniesol nové myšlienky a väčšiu efektivitu v práci. Tým, že šport odkláňal ich myšlienky od pracovných úloh, vracali sa späť svieži a na úlohy nazerali inak, s väčšou ľahkosťou. Poznanie, že prepínanie aktivít nám pomáha udržiavať sa vo väčšej psychickej pohotovosti, nie je nové. Toto sú však reálne príklady, ktoré to potvrdzujú. A čo je ďalšou pridanou hodnotou je jednoznačne fakt, že takto si udržiavame v pohode aj telesnú schránku a dobrú náladu (za to môžu endorfíny, ktoré sa pri športe vyplavujú).

 

Aj u vás je to možné!

Možno si hovoríte – fajn - môžem o tom snívať, pretože nie je reálne, aby sme si v kancelárii spravili telocvičnu. Nie je to však otázka priestorov či financií. Áno, šťastní sú tí, ktorých zamestnávatelia im priamo „telocvične“ poskytujú v priestoroch firmy. Vy sa ale môžete s ostatnými zorganizovať a tú hodinku aspoň 2 až 3 krát týždenne obetovať športu aj mimo pracoviska. Uvidíte, že výsledky sa dostavia.

 

Športom k lepším vzťahom Galéria fotiek (3)

Spoločné fandenie utužuje kolektív

A pokiaľ nepatríte medzi vyznavačov pohybových aktivít, nie je teraz namieste vás presviedčať. Môžete však počas majstrovstiev skúsiť aspoň spoločné sledovanie hokejových zápasov. Síce si tým nezlepšíte kondičku, ani nezvýšite efektivitu, ale utuženiu kolektívu to pomôže. My sme s kolegami zvolili na začiatok práve túto alternatívu, ako môžete vidieť na obrázku. :-) Tak šup do toho, povzbudzujte a pritom nezabudnite plánovať čomu sa budete venovať s kolegami do budúcna.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy