Ako predísť otráveniu zo stereotypu

trenkwaldertrenkwalder

Zažili ste už niekedy životné obdobie, keď sa vám zdalo, že všetko okolo vás je fádne a nič nové neprinášajúce? Že v tom, ako trávite dni či týždne sa nič nemení a vy akoby ste sa točili dokola na tom istom mieste? Áno, hovoríme o stereotype – fenoméne, ktorý počas života zažije snáď každý. V práci, vzťahu, rodine či komplexne – prelínajúc sa všetkými týmito oblasťami. Stereotyp môže byť aj užitočný – istej skupine ľudí poskytuje pocit istoty a bezpečia, tým že vďaka nim vedia čo ich čaká a je to pre nich komfortné. Čo však robiť, keď prídu aj na nás a nepatríme medzi ich vyznavačov?

Ak nás stereotyp prepadne v práci, je to štandardný vedľajší účinok, ktorý sa dostaví po niekoľkých rokoch (u niekoho aj mesiacov) pôsobenia na tej istej pozícii prípadne na viacerých pozíciách v rámci jednej firmy (v tomto prípade možno hovoriť skôr o rokoch ako o mesiacoch). Jedným z faktorov, ktoré podporujú ich vznik je aj samotný charakter pracovnej činnosti. Ak nepatrí do tvorivej skupiny zamestnaní, pravdepodobnosť, že vám začne píliť nervy, je prirodzene vyššia. Ďalším prvkom podporujúcim vznik stereotypu je naša osobnosť a ne/inklinácia k monotónnejším činnostiam. Riziko vzniku sa zvyšuje, ak sa človeku, potrebujúcemu podnety a rôznorodosť takáto možnosť v práci nenaskytne. Posaďte obchodníka za controllingové tabuľky – zbláznil by sa. :-) 

 

Ako sa vlastne stereotyp prejavuje?

Ak hovoríme o pracovnom, ten na nás účinkuje aj mimo práce. Už ráno pri predstave ďalšieho pracovného dňa pociťujeme otrávenie a nechuť. Naša motivácia klesá na bod mrazu a toto všetko sa odráža aj na našom pracovnom výkone. Ten sa prirodzene znižuje, čo sa môže odzrkadliť v znížených odmenách, ak je naše odmeňovanie ovplyvňované variabilnou zložkou. Otrávený a demotivovaný zamestnanec zároveň skôr či neskôr svoje nastavenie odkryje (či už vedome alebo nie) a to nie je vnímané ako pozitívne snáď v žiadnej spoločnosti, práve naopak. Keď pre nás práca stráca zmysel ľahko tým ovplyvníme aj kolegov, ktorí zdieľajú podobné pocity, možno nie tak výrazne rozvinuté ako naše. My sme pre nich v tomto prípade spúšťačom. A takýmto tempom sa ani nenazdáme ako rýchlo môžeme vklíčiť semienko otrávenosti aj u ostatných a vniesť do pracovného ovzdušia negatívneho ducha. Ak sa k pracovnému stereotypu pridruží aj stereotyp životný, môžeme svoju demotiváciu prenášať aj na našich najbližších a spôsobiť tak zbytočné napätie.

 

Čo teda robiť keď už to na nás prišlo?

Zaručene sa nepoddať, ale bojovať! Jedna pozitívna charakteristika sa predsa len so stereotypom spája – takmer vždy signalizuje čas na zmenu. V práci k nej môže stačiť málo – zmena pozície alebo aspoň pozmenenie náplne práce v zmysle kompetencií a zodpovedností. Neštandardná úloha alebo presun do iného tímu resp na inú smenu. Tieto zmeny však predpokladajú aj účasť nadriadeného, ktorý je oprávnený k tomu, aby vás takto podporil a namotivoval. Ak je dostatočne empatický bude sa snažiť hľadať cesty – v princípe je to aj v jeho záujme. Ak však nemáte šťastie na chápavého šéfa, je to náročnejší proces. Zároveň nie vždy existujú podmienky k tomu, aby sa zmena ktorá vám prinesie naplnenie, udiala. V takýchto situáciách môžete prebrať iniciatívu do vlastných rúk a to učinením rozhodnutia o zmene zamestnania. Uvedomte si ale, že o to väčší dôraz musíte klásť na výber ďalšieho pôsobenia. Dôkladne zvažujte, prečo vás aktuálna práca nenapĺňa a čo robiť nechcete. Bez uvedomenia si týchto základných mantinelov radšej nechajte zmenu na neskôr.

 

Nie všetci však môžeme zmeniť zamestnanie kedy sa nám zachce.

Ak nepatríte k tým šťastným, skúste si život robiť krajším mimopracovnými drobnosťami. Venujte sa počas týždňa rôznorodým činnostiam – telku sa snažte odsúvať na posledné miesto. Snažte sa vybočiť z pravidelných a presne časovo naplánovaných aktivít – obchod o piatej, večera o šiestej, o siedmej správy a po malej sprchovacej prestávke ďalší diel Paneláku. Tým nielen vytvárate stereotypu ornú pôdu, ale sami otupujete svoje zmysly, fyzickú aj mentálnu kondíciu. Namiesto pozerania správ sa choďte prejsť – s partnerom, dieťaťom či psom, alebo osamote. Nakúpte si cez víkend zásoby na týždeň vopred a ušetrený čas venujte čítaniu knižky či krátkej návšteve u priateľa. Alebo si vybehnite do kina, prípadne pozrite doma zaujímavý film, ktorý vás niečím obohatí. Vplyvom všetkých týchto činností môže váš optimizmus narásť z nuly na pozitívne hodnoty. Podstatné je uvedomiť si, že na ne máte priamy dosah vy a sú jedným z nástrojov, ktoré vám pomôžu prekonať aj pracovné stereotypy – ak tieto neviete ovplyvniť vy sami.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy