Tehotenstvo vo výpovednej dobe

poradnaporadna

Zamestnaná som 19 rokov na dobu neurčitú. Dňa 3. 1. 2012 som dostala výpoveď na dohodu 3 mesiace, z dôvodu zrušenia pracovného miesta. Ak za tie tri mesiace zostanem tehotná, bude výpoveď platná?

Poradňa: Zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď okrem iného aj v čase, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je na materskej alebo na rodičovskej dovolenke; tieto doby sa totiž označuje za ochrannú dobu. Upozorňujeme, že na účely Zákonníka práce sa z tehotnú zamestnankyňu považuje zamestnankyňa, ktorá písomne o svojom tehotenstve zamestnávateľa informovala a predložila o tom písomné potvrdenie.

 

Ak dá zamestnávateľ zamestnankyni výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá. Výpoveď je platná, ale pracovný pomer sa skončí až neskôr.

 

V prípade opísanom vyššie je však otázke, akým spôsobom sa pracovný pomer skončí ( „.. dostávam výpoveď na dohodu..“).

Ak sa pracovný pomer končí výpoveďou zo strany zamestnávateľa a zamestnankyňa otehotnie počas výpovednej doby a svoje tehotenstvo zamestnávateľovi ohlási, potom jej pracovný pomer skončí až skončením ochrannej doby.

Ak sa pracovný pomer končí na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom, pracovný pomer sa skončí v deň, ktorý je dojednaný ako deň skončenia pracovného pomeru, a to bez ohľadu na tehotenstvo zamestnankyne.

 

26.01.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dohoda Tehotenstvo Vypoved Poradna 2012
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy