Tehotenstvo počas skúšobnej doby

poradnaporadna

Som od 16.3.2011 nastúpila do zamestnania na pracovný pomer na dobu určitú do 31.8.2011 so skúšobnou dobou 3 mesiace. Vtedy som ešte nevedela, že som tehotná. Nakoľko charakter práce mi ďalej nedovoľoval tam zostať, a jednalo sa len o začiatok tehotenstva, lekár mi vypísal PNku s tým, že potom neskôr prejdem na rizikové tehotenstvo. Moja otázka je, či počas doby PN môžem dostať výpoveď a ak aj áno, či budem mať nárok na nejaké peniažky počas toho rizikového, keď už by som nebola zamestnaná a a dĺžka môjho zamestnania by bola len 23 dní.

Poradňa: Skúšobná doba sa predlžuje o čas trvania prekážok v práci na strane zamestnanca, t.j. aj o čas trvania práceneschopnosti. Počas trvania skúšobnej doby môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer so zamestnankyňou kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu (nejedná sa o výpoveď), a to aj v čase keď je zamestnanec práceneschopný alebo keď je zamestnankyňa tehotná. Ak je dojednaný pracovný pomer na dobu určitú, tento pracovný pomer skončí uplynutím doby, a to aj keď je zamestnankyňa tehotná. V prípade skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe nemá zamestnankyňa nárok na odstupné.

Počas práceneschopnosti má zamestnankyňa prvých 10 dní nárok na náhradu príjmu, ktorú poskytuje zamestnávateľ, následne má nárok na nemocenské podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení . Nárok na nemocenské trvá počas trvania práce neschopnosti, najviac však počas 52 týždňov od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti.

 

19.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Tehotenstvo a skúšobná doba
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy