Súbeh nároku na odchodné a odstupné

poradnaporadna

K 30.06.2004 bol so mnou ukončený pracovný pomer z dôvodu nadbytočnosti. 01.07.2004 som požiadala o predčasný starobný dôchodok, ktorý mi bol následne aj priznaný. Zamestnávateľ mi pri skončení pracovného pomeru vyplatil odstupné. Vzhľadom k tomu, že nástup na predčasný starobný dôchodok 01.07.2004 bol mojím prvým odchodom do dôchodku, zaujímala som sa aj o vyplatenie odchodného. Zamestnávateľ aj zástupca zriaďovateľa školy, t. j. na odbore školstva mestského úradu, mi tvrdili, že na odchodné nemám nárok, nakoľko dostanem odstupné a nie je možné, aby mi boli vyplatené obe dávky. Jednotný postup zamestnávateľa aj zriaďovateľa ma presvedčili, že asi taká je situácia v legislatíve, hoci sa mi to zdalo nepochopiteľné. Postupoval zamestnávateľ v roku 2004 správne? Ak som v tom čase mala nárok na odchodné je možné si ešte aj teraz nárokovať na jeho dodatočné vyplatenie? Ak je môj nárok na odchodné premlčaný, existuje nejaká iná možnosť jeho vymáhania od zamestnávateľa?

Poradňa: V čase skončenia pracovného pomeru platil právny stav, ktorý garantoval zamestnancovi nárok na poskytnutie odstupného len za predpokladu, že súhlasí so skončením pracovného pomeru z ustanovených dôvodov pred začatím plynutia výpovednej doby. Zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru patrilo odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak súhlasí so skončením pracovného pomeru pred začatím plynutia výpovednej doby. Súčasne zamestnávateľ mohol zamestnancovi poskytnúť odstupné, a to aj v prípade, ak zotrval u zamestnávateľa počas plynutia výpovednej doby. Z vyššie uvedeného vyplýva, že podmienky poskytnutia odstupného boli odlišné v porovnaní s dnešným stavom.

 

Podmienky poskytnutia odchodného však boli rovnaké v tom zmysle, že pri prvom skončení pracovného pomeru, po nadobudnutí nároku na starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo dôchodok za výsluhu rokov patrilo zamestnancovi odchodné. V súčasnosti má nárok na odchodné aj zamestnanec, ktorý nadobudol nárok na predčasný starobný dôchodok, podľa stavu platného v roku 2004 mali tento nárok len zamestnanci, ktorým vznikol nárok na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo dôchodok za výsluhu rokov.

 

Argumentácia zamestnávateľa uvádzaná v čitateľskej otázke, t.j. že nie je možný súbeh nároku na odstupné a odchodné, sa na základe vyššie uvedeného javí ako nesprávna, čo však nemení nič na skutočnosti, že podľa v tom čase platného právneho stavu nárok na odchodné nevznikol.

 

18.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dochodok Kariera2011 Predcasny
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy